Atkins étlap

És íme az Atkins diétához még néhány ötlet sok zöldség és gyümölcs alapanyaggal. Ha mindet kipróbáltad, jön a következő recept halom.

Tejszínes szederleves (ch: 5,4 g)

Hozzávalók (4 személyre)

– Citromlé

– Fahéj, szegfűszeg

– Édesítőszer

– Vaníliás pudingpor (cukor nélküli) 5 dkg

– Szeder 30 dkg

– Tejszín 2 dl

A szedert kb 1 liter vízben megfőzzük. Közben a pudingport a tejföllel, tejszínnel és az édesítőszer­rel elkeverjük, és hozzáadjuk a szederhez. Ezután újra forraljuk, majd hagyjuk. kihűlni. Tálaláskor ró­zsa és mentalevéllel díszíthetjük.

Tandoori csirkecomb, currys párolt karfiollal (ch: 16 g)

Hozzávalók (4 személyre)

– 4 db egész csirkecomb (tisztítva, tokozva)

– Fokhagyma

– Babérlevél, étolaj, Erős Pista, curry, delikát

– Citromlé

– Tandoori fűszerkeverék (ha nincs, fahéj, gyöm­bér, kömény, pirospaprika, szegfűszeg keveréke)

– 1 dl tejföl

– 1 kg karfiol

– Margarin

A karfiolt rózsáira szedve, tisztítva vízben, mely­hez margarint adunk, megpároljuk. Ezután leszűr­ve, curryvel ízesítve még egy kevés margarinon át­pirítjuk.

Az olajat az összes fűszerrel összekeverjük, a csirkecombokat ezzel dörzsöljük be, egy napig állni hagyjuk ebben a pácban hűtőben, lezárva. Tradicio­nálisan cserépedényben készül, de ha nincs, sütő­ben, tepsiben is elkészíthető, csak figyeljünk arra, hogy alufóliával takarjuk le.5102Spárgás-gombás csirkemellragú (ch: 6,5 g)

Hozzávalók (4 személyre)

– Csirkemell 0,5 kg kockára vágva

– Vöröshagyma egy fej, apró kockára vágva

– Só, bors, étolaj, petrezselyem zöld

– Gomba 30 dkg

– Spárga 30 dkg

Kevés olajon a vöröshagymát megfuttatjuk, majd rádobjuk a csirkemellet, gombát és a spárgát. Ke­vés húslevest adunk hozzá, és puhulásig pároljuk. Majd forrón tálaljuk.

Ez egy nagyon gyorsan, és könnyen elkészíthető alacsony szénhidrát tartalmú étel.

Tojáskrémes sonkatekercs (ch: 1,8 g)

Hozzávalók (4 személyre)

– 8 szelet gépsonka

– 8 db tojás

– Margarin, mustár, só, bors

– Fél szál póréhagyma

– Zselatin

A tojásokat megfőzzük, majd turmixba helyez­zük, hozzáadjuk a margarint, mustárt, sót, borsot, és kevés póréhagymát. Összeturmixoljuk, és hab­zsákba töltjük. A sonka szeletekre fújjuk, és felte­kerjük. A két végét spricceljük, majd kevés zselatint főzünk, és ezzel átfényezzük a tekercseket. A végen krémmel díszítjük, petrezselyem zölddel koronáz­zuk.

Muszaka (ch: 14,5 g)

Hozzávalók (4 személyre)

– Cukkíni kockára vágva 40 dkg

– Fokhagyma

– Padlizsán 30 dkg karikára vágva

– Paradicsom 10 dkg karikázva

– Pulykamell darálva 30 dkg

– Vöröshagyma 1 fej

– Kömény, só, szerecsendió

– Parmezán 10 dkg reszelve

– 2 dl tejszín

– 2 db tojás

– Margarin diónyi5103A padlizsánt megmossuk, a szárvégeket levágjuk, vékonyan meghámozzuk, 1/2 cm vastagon felkari­kázzuk. Egy órára erősen besózzuk, hogy kesernyés levét kidobja. A paradicsomot megmossuk, dombo­rú felén keresztirányban bevágjuk a héját. 1-2 perc­re forró vízbe merítjük, majd azonnal hideg vízbe, könnyedén lehántjuk a héját. Három paradicsomot felkarikázunk, a maradékot felaprózzuk. A hagy­mát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát fel­karikázzuk.

Elkészítés: felforrósítunk 1 evőkanál olajat, megfonnyasztjuk benne a hagymát, rádobjuk a darált húst, 5 percig pirítjuk. Hozzáadjuk az áttört fok­hagymát, a felaprózott paradicsomot, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és erős tűzön, 10 percig fedő nélkül főzzük. A padlizsánszeleteket leöblítjük, le­csepegtetjük, papírkendővel szárazra törölgetjük. Forró olajban kisütjük a cukkínivel együtt. Papír­kendőre szedve felitatjuk róluk a zsiradékot. A sü­tőt előmelegítjük 200 °C-ra. Kiolajozunk egy nem túl nagy tűzálló tálat, az aljára lerakjuk a padlizsán és a cukkíni felét, rásimítjuk a paradicsomos ragut, aztán a maradék padlizsán következik. Végül, kissé egymásra csúsztatva, a 3 felkarikázott paradicsom. A tejszínben elkeverjük a tojásokat belereszeljük a parmezán sajtot, sóval, borssal, frissen reszelt sze­recsendióval ízesítjük, a rakottasra öntjük, és a for­ró sütőben pirosra sütjük (40-45 perc).

Forrás: