Paleo diéta 2010-07-06 Diéta Megosztás: Tweet Ez a diéta ajánlható azoknak, akik a természetes módszerek hívei. Azoknak, akik életmódváltással vissza szeretnének térni szervezetük egyfajta természetes egyensúlyához. A dinnye diéta azoknak való, akik szívesen kerülnék a civilizációs fejlődés okozta étrendi károsító hatásokat. Elérhetünk vele súlycsökkenést, testsúly-karbantartást, a szervezet energiával való feltöltődését és csökkenhetnek a különféle allergiás tünetek. A módszer lényege Az ősember étrendje kalória- és zsírszegény volt, ami a rengeteg nyers élelmiszer és gyümölcs elfogyasztásán alapult. A növénytermesztés i.e. 8000 évvel kezdődött, azaz termesztett ételeket kb. 400-500 generáció fogyasztott, hiszen az élelmiszeripar csak a 19-20. században alakult ki. Ezért ez a diéta csak olyan élelmiszereket javasol fogyasztani, amelyek mentesek a termelési folyamatok okozta károsító hatásoktól. S bár az ősember étrendje meglehetősen szélsőséges volt – hiszen a vadászatok és az időjárás kegyességének függvényében éhezett vagy lakott jól -, vélhetően mégsem volt magas vérnyomása, nem szenvedett érrendszeri vagy daganatos megbetegedésekben. A diétát betartva szervezetünkbe csak úgynevezett hasznos élelmiszereket juttatunk, aminek következtében fogyhatunk, fittebbek és energikusabbak lehetünk. Feltételek, követelmények Ne fogyasszunk ásványi anyagokkal, vitaminokkal, adalékanyagokkal, színezékekkel, ízfokozóval és tartósítószerrel dúsított készítményeket. Vegyük ki étrendünkből a kenyér- és tésztaféléket, a chipseket, üdítőket, a sört, a tejtermékeket. Kerüljük a hüvelyesek fogyasztását. Az étkezésekhez és főzéshez kevés sót, cukrot és fűszert használjunk. Fogyasszunk sok húsfélét, tojást, gyümölcsöt, zöldséget és csonthéjast. A diéta leírása Étrendünkben a legnagyobb szerepet kapják a húsfélék, de azon belül is elsősorban az úgynevezett természetes húsok, a vadhúsok. Minden más húsféle is hasznos – a szárnyasok, halfélék, borjú-, disznó-, és kecskehús – de ügyeljünk arra, hogy kevés és egészséges zsiradékkal készítsük el őket. A megszokott burgonya és rizsköret helyett együnk a húsok mellé sok-sok zöldfélét, salátát. Amennyire csak lehet, kerüljük a kenyérféléket és péksüteményeket, hiszen a gabonafélék is nagyon sok feldolgozási folyamaton mennek keresztül, melynek következtében természetes tápanyagtartalmuk nagy részét elveszíthetik. Ugyanez vonatkozik a tejtermékekre is. Forrás: