Még mindig Dukan-diéta 2011-04-11 Diéta Megosztás: Tweet A fürdőruhaszezont meglovagolva április végén az Egyesült Államokban is megjelenik a divatos francia diétát bemutató sikerkönyv. A kiadásért felelős Random House információi szerint a Dukan-diéta című könyv máris hárommillió példányban kelt el. A francia orvos, Dr. Pierre Dukan által kifejlesztett étrend óriási népszerűségre tett szert a tehetős franciák körében. A könyv borítóján olvasható ígéret egyszerű: „Két lépés a fogyáshoz, 2 lépés ahhoz, hogy örökre távol tartsuk a kilókat!”. Dióhéjban összefoglalva a diéta négy lépésből áll: a támadó szakaszban meg kell határozni, mennyit akarunk fogyni, majd 2-7 napig csak sovány, korlátlan mennyiségű fehérjét fogyasztunk, napi zabkorpával. A cirkáló szakaszban a tiszta proteintartalmú élelmiszeres és az egészséges zöldséges napokat váltogatjuk, amit addig folytatunk, amíg elérjük a célként kitűzött testsúlyt. A konszolidáció szakaszában korlátlan fehérje és zöldség engedélyezett, újra bevezetett kenyérrel és más szénhidrátokkal. Az utolsó, stabilizációs szakaszban, amely gyakorlatilag élethosszig tart, fenn kell tartani az elért testsúlyt. Bármit fogyaszthatunk a héten, kivéve egyetlen napot. Egy héten egy nap vissza kell térni a kizárólag fehérjét tartalmazó étrendre. Dr. Dukan emellett a testmozgást is ajánlja; legalább napi 20 perc sétát javasol, és a lift használatának mellőzését.Az amerikai táplálkozási szakértők azonban több ponton is kritizálják az étrendet. Karen Congro dietetikus úgy véli, azok az emberek, akik néhány napig követik a diétát, valószínűleg rendben lesznek, de hosszú távon egészségtelen. Sok zsírt tartalmaz, és egyáltalán nem korlátozza a sóbevitelt. Congro szerint nincs bizonyíték a hatékonyságára, és a magas zsír- és sótartalom miatt hosszú távon nem tesz jót a szívünknek.A francia Országos Élelmiszer, Környezetvédelmi és Munkaegészségügyi Hivatal egészségtelennek bélyegezte a diétát, és a Brit Dietetikusok Szövetsége is ellenjavallja a Dukan-diétát. Forrás: