Űdítő és frissítő uborkaleves 2013-08-10 Egészséges otthon Megosztás: Tweet Ha egy igazán könnyed, frissítő levesre vágyunk, az uborkaleves a legjobb választás – különösen fokhagymával és kaporral finom. Kitűnő, frissítő leves, nagy melegben a leginkább ajánlott – ez a fokhagymás-kapros uborkaleves. Elkészítése sem túl nagy ördöngősség. Hozzávalók 4 személyre: 2 erőleveskocka ½ kg kígyóuborka 2-4 gerezd fokhagyma 1 nagy csokor kapor 1 csokor petrezselyem 1 dl tejföl 1 dl száraz fehérbor, citromlé 1 nagyobb, kemény paradicsom 7 dl vizet felforralunk az erőleveskockákkal, kihűtjük, teljesen zsírtalanítjuk. Az uborkát megmossuk, ha nem túl vastag a héja, ne hámozzuk meg. Levágunk belőle egy 4 cm-es darabot, félretesszük a díszítéshez, a többit nagyjából felaprítjuk, turmixkehelybe tesszük. A kaprot és a petrezselymet leöblítjük, levélkéiket lecsipkedjük, majd a fokhagymával, valamint a tejföllel és a borral együtt az uborkához adjuk, péppé turmixoljuk. Elkeverjük az erőlevessel, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Gondosan lefedjük, 2 órára behűtjük. Tálaláskor leszűrjük a levest, ízlés szerint egy kevés citromlével savanyítjuk, erőleveses csészékbe vagy mélyebb tálkákba szedjük. A paradicsomot megmossuk, magjait eltávolítjuk, és a félretett uborkával együtt apró kockákra vágjuk. Meghintjük vele a leves tetejét és néhány kaporszállal díszítve jó hidegen tálaljuk. Forrás: