Fonnyadt gyümölcsökben kevés a C-vitamin! 2020-11-27 Blog, Egészséges otthon, Otthon, Természetesen, Zöld Megosztás: Tweet Mindenki tudja, hogy a zöldségek és a gyümölcsök természetes C-vitamin források, de azt kevesebben, hogy a vitamintartalom alakulása is sok mindentől függ. Gilingerné Dr. Pankotai Mária, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszék docense hosszú évek óta kutatja egyebek mellett a zöldségek és gyümölcsök táplálkozási értékeit, vitamintartalmának változásait. Gilingerné Dr. Pankotai Mária ismertette azon kísérleteik eredményét, amelyekben végigkövették különböző fajta paprikák érési és utóérési folyamatát, mérve közben a C-vitamin tartalom változását is. A paprika nagyon változatos növény, sokféle típusa van, amelyeknek máskor van az érési idejük és más a vitamintartalmuk is. Kiderült, az sem mindegy, hogy az emberek mikor, az érési folyamat mely pontján eszik meg a paprikát. A kutatások igazolták, hogy érettebb állapotban magasabb a paprika vitamintartalma. Ebből a szempontból a legoptimálisabb időszak a biológiai érettség csúcsa, amikor megérett a növény magja. Innentől kezdve gyorsan és folyamatosan csökken a vitamintartalom. Foto:123rf.com A docens elmondta: a kutatások során döbbenten tapasztalta, hogy az azonos színű, azonos érettségi állapotú paprikák közül a sérülteknek felével-ötödével kevesebb a C-vitamin tartalma. Az előadásában ezzel összefüggésben beszélt arról is, hogy felesleges és értelmetlen sérült bio gyümölcsöt vagy zöldséget venni, mert ezekben jóval kevesebb a vitamintartalom, mint azokban, amelyek a hagyományos zöldségestől származnak, de épek. Gilingerné Dr. Pankotai Mária kiemelte: minden paprikafajtának magas a C-vitamin tartalma, de ő leginkább a magyar, helyben szedett, sötétpiros, szépen beérett kápiát javasolja. A kápiának ugyanis nagyon magas a C-vitamin tartalma, magasabb például, mint a pritamin paprikáé. Foto:pixabay.com A gyümölcsökénél a lista elején a bodza áll. A docens szerint a bodzával az a baj, hogy nehéz feldolgozni a bogyóját, ezért a többség inkább a virágait hasznosítja, amiben viszont minimális a C-vitamin tartalom. A második és a harmadik hely a feketeribizlié és a szederé. Mindkettőhöz könnyű hozzájutni Magyarországon, ezért azt javasolta, hogy mindenki egyen belőlük amennyit csak tud…persze leginkább akkor, amikor érett a termésük. Forrás: https://napidoktor.hu/index