Top 10 – ételek az egészséges hajért! 2021-12-20 Blog, Természetesen Megosztás: Tweet Ha az egészséges hajról esik szó, nemcsak arra kell figyelmet fordítani, mit teszünk a tincsekre – hanem arra is, hogy mit eszünk… Az egészséges haj táplálékai Szerencsés, akinek sosem okoztak gondot a tincsei, mások azonban hosszú ideje küzdenek a hajukkal. Hiába a legmodernebb hajápolási termékek, a sampon és a kondícionáló önmagában valószínűleg nem hozza meg a várva-várt eredményt, a szebb, egészséges hajat. Köröm- és hajnövekedésünket több dolog is befolyásolja, mindenekelőtt a tápanyagok, azon keresztül, amit megeszünk. Egy helyes étrenddel erős és egészséges tincseink lehetnek, és egész testünk egészségesebb lesz, tehát hatásos „kúra” – kívül belül. Ha finom, vékonyszálú a hajunk, sosem lesz vastagszálú, hiába eszünk bármit – de egészségesebb lehet. A fehérje és a vas fogyasztása például sokat segíthet. Bizonyos esetekben vitaminok pótlására lehet szükség, amelyek hiányát összefüggésbe hozzák a hajhullással. Mely ételek javasolhatók tehát hajhullás ellen, az egészséges hajért, erősebb tincsekért? 1. Lazac: ez a halfajta szinte verhetetlen, ha szépségről van szó. Omega 3-zsírsavban gazdag. Ez a magas minőségű fehérjeforrás ezenkívül vassal és B12-vitaminnal dúsított. Ezek az esszenciális savak a haj egészségéért is sokat tesznek – hiányuk eredménye száraz fejbőr és haj lehet. A vegetáriánusok iktassák be napi étrendjükbe a két evőkanál őrölt lenmagot, melyből szintén hozzájuthatnak az Omega-3 zsírsavakhoz. Foto:123rf.com 2. Sötét leveles zöldségek: Popeye nem a hajáért ette a spenótot, de így is tehetett volna. A spenót, a brokkoli és a mángold tökéletes A-, C-vitamin forrás, melyekre a szervezetnek szüksége van a faggyú termeléséhez. Ez az olajos anyag ugyanis, melyet a hajhagymák választanak ki, természetes hajkondícionálónak számít. Vasra, kalciumra szintén szert tehetünk a sötétzöld leveles zöldségekből. Kevesen tudják, hogy egy ember naponta legkevesebb 100 hajszálat veszít természetes úton. A hajápolás tudománya 3. Bab: a hüvelyesek, így a bab és a lencse is része lehet hajápoló étrendünknek. Nemcsak a bőséges fehérje-tartalom segíti elő a haj növekedését, de vashoz, cinkhez és biotinhoz is hozzájutunk rajtuk keresztül. Ritka, de bizonyos esetekben a biotin hiánya törékeny hajat okozhat. Érdemes hetente három vagy több csésze lencsét fogyasztani. 4. Dió: a ragyogó hajhoz elengedhetetlen a diófélék fogyasztása is. Ráadásul a brazil dió egyike a természet legjobb szelén-forrásainak, amely fontos ásványi anyag a fejbőr számára. A dió alfa-linolénsavat tartalmaz, ez egy Omega 3-zsírsav, amely segíti a haj kondicionálását. Igen jó cinkforrás a kesudió, a pekándió vagy a mandula. A cinkhiány is járhat hajhullással, tehát érdemes a diót beiktatni az étrendünkbe. 5. Baromfi: a csirke és a pulyka hús magas fehérjetartalmú. Nem elegendő, vagy alacsony minőségű fehérje fogyasztása esetén gyenge, törékeny lehet a hajunk, a súlyos fehérje hiány hatására pedig a tincsek színe is fakulhat. A baromfi hús ellát minket vassal is – csak profitálhatunk tehát a fogyasztásából. Foto:123rf.com 6. Tojás: ha a tincsekről van szó, mindegy, milyen formában esszük a tojást, rántva, főzve avagy sütve. Egyike a legjobb fehérje-forrásnak. Van benne biotin és B-12 vitamin is, amelyek igen fontos tápanyagok a haj szépségéért. 7. Teljes kiőrlésű gabona: ehetjük kenyér-, vagy akár reggeli gabonapehely formában is, de ha szép hajat akarunk, ne hiányozzon az étrendünkből. Cinket, vasat és B-vitaminokat is beszerzünk vele. Egy teljes kiőrlésű ropogtatnivaló délután is jól jön – csoki helyett -, energiával tölt ugyanis fel, de nem hizal, mint az édesség. 8: Kagyló: afrodiziákumként ismertebb ez a finom tengeri étel, de egészségesebb hajat is okoz. Titka a cink-tartalma, amely erős antioxidáns. Amennyiben a kagyló nem gyakori a tányérunkon, ne essünk kétségbe, a cinket diófélékből, teljes kiőrlésű gabonából, de akár marha- és bárányhúsból is beszerezhetjük. 9: Alacsony zsírtartalmú tejtermékek: a sovány tej és joghurt remek kalcium-forrás, fontos árványi anyag a haj növekedéséhez. Tejsavót és kazeint is tartalmaz, mindkettő magas minőségű fehérje. Vigyünk magunkkal napközben is egy kis túrót, joghurtot, amelyből napközben ehetünk. Ha beleteszünk egy evőkanál lenmagot, vagy diót, és még többet teszünk a hajunkért. Foto:pixabay.com 10: Répa: kiváló A-vitamin forrás, a jó látás mellett gondoskodik a szép hajról is. Az egészséges fejbőr gondoskodik a ragyogó, jól kondicionált tincsekről, ezért ne hagyjuk ki a sárgarépát salátáinkból, sőt ropogtatnivalónként napközben is ehetjük. Ne feledjük, hogy egy kiegyensúlyozott étrend valóban sokat segít teljes egészség állapotunk megváltoztatásán. Mindennapi étrendünk tartalmazzon sovány húsokat, gyümölcsöt, zöldséget, hüvelyeseket, teljes kiőrlésű gabonát, halat és zsírszegény tejterméket, ha egészségünket és hajunkat is rendben akarjuk tudni. Bár hajunk egészségét és minőségét táplálkozásunk, életvitelünk, hajápolási szokásaink határozzák meg, a genetikai tényezőket nem tudjuk befolyásolni. Hajunk típusát és a hajhullás mértékét is nagyban befolyásolja a genetika, ami ellen esetenként csak a hajbeültetéssel lehet küzdeni. Forrás: https://napidoktor.hu/index