Áfonyás-zöld diós gyümölcskenyér recept

A zöld dió nemcsak önmagában, de számos étel kiegészítőjeként fogyasztható, különleges gasztronómiai élményt biztosít, ráadásul még egészséges is.

Hozzávalók:

– 1 pohár natúr joghurt

– 3 tojás

– 11 joghurtos pohár cukor

– 1 joghurtos pohár olaj

– 2 citrom reszelt héja

– 1 citrom kifacsart, átszűrt leve

– 2 joghurtos pohár liszt

– 5 dkg darált mák

zolddio_640

– 2 teáskanál sütőpor

– 10 dkg aszalt áfonya, teában vagy rumban megáztatva, lecsöpögtetve, apróra vágva

– 3-4 db zöld dió

– Vaj és liszt az őzgerincforma előkészítéséhez

Elkészítés:

Előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat). Egy 12 cm széles, 20 cm hosszú püspökkenyér-formát kivajazunk, kilisztezünk. Robotgéppel a tojásokat a cukorral fehéredésig keverjük, a joghurtot, az olajat, a reszelt citromhéjat és az átszűrt citromlevet hozzáadjuk, simára keverjük.

Ezután egy külön tálkában a lisztet, a darált mákot, az aszalt áfonyát, és a sütőport összeforgatjuk, végül a kis kockákra vágott zölddiót is beleszórjuk. A lisztes keveréket fakanállal a joghurtos masszába forgatjuk. A tészta ezzel készen van.

A tésztát az előkészített püspökkenyér-formába töltjük, kb.50 perc alatt megsütjük. Ha úgy látjuk, hogy a teteje túlságosan pirulna, 30 perc után alufóliát borítunk rá. De az alufóliát csak lazán, könnyedén szabad rátenni a süteményre, nehogy beleragadjon.

Ha a püspökkenyér megsült, amit érdemes „tűpróbával” is ellenőrizni, kivesszük a sütőből, és rácsra téve kihűtjük.

Elkészítési idő: 1 óra 20 perc

Forrás: