Klasszikus bécsi tányérhús 2013-06-21 Diéta Megosztás: Tweet A tányérhús Ferenc József egyik kedvenc étele volt, és a császári asztalra a zöldség mellé került a tormával ízesített tejfölös almamártás. Hozzávalók 6 személyre: – 1 marha fartő, kb. 2 kg (enyhén zsíros) – kb. 0,75kg marha csont – 3 sárgarépa – 3 petrezselyemgyökér – 1 kisebb zeller – 1 fej vöröshagyma – 2 babérlevél – kb. 10 szem egész bors – 2 borókabogyó – só – metélőhagyma a tálaláshoz Elkészítés: Töltsön fel egy nagy edényt kb. 5 liter hidegvízzel. Mossa meg a csontot és forralja gyöngyözve. Tisztítsa le a húst az inaktól és az esetleges bőrtől, de a zsírréteget hagyja rajta. A babérlevéllel, borssal és borókabogyóval tegye a marha fartőt a vízbe és továbbra is gyöngyözve főzze 2-2 és fél órán át. A habot és zsírt a felszínéről a rendszeresen szedje le. A hagymát hámozás nélkül, félbevágva süsse egy serpenyőben (zsíradék nélkül), amíg a felülete sötétbarna nem lesz. Aprítsa a zöldségeket nagyobb darabokra és adja a hagymával együtt a húshoz. Főzze lassú tűzön újabb egy órán át, amíg a hús omlósan puha nem lesz (egy villával végezzünk húspróbát). Vegyük ki a húst és szűrjük le a levest, majd tálalásig tegyük vissza a húst. Fontos: amíg a hús a levesben van, ne adjunk hozzá sót, mert megbarnul és kiszárad. Szeleteljük fel a húst és meleg tálon tálaljuk, öntsünk rá egy kevés levest és sózzuk ízlés szerint, díszítsük metélőhagymával. Köretként ropogósra sült burgonyát, metélőhagyma-mártást és almás tormamártást kínáljunk mellé. Főzési idő: a marha minőségétől függően, 3-3 és 1/2 óra Forrás: