Remek desszert kávé mellé, húsvétra: sajtos-túrós süti meggyel

A krémsajt és a meggy már magában is jól hangzik, hát még, ha egy kis túróval bolondítva készül belőle isteni sütemény! Húsvéti sonka után ki ne hagyjuk!

Ha idén egy kis újdonsággal szeretnénk megörvendeztetni szeretteinket húsvétkor (vagy bármilyen alkalomra), kezdhetjük máris egy ínycsiklandóan finom és frissítő, tavaszias süteménnyel, mely a húsvéti menü keretében és kávézáshoz is tökéletesen fogyasztható!

Krémsajtos-meggyes süti recept, hozzávalók:

A sütemény tésztájához:
2 és ¼ teáskanál aktív, szárított élesztő; ¼ csésze, plusz 2 evőkanál, plusz egy csipetnyi kristálycukor; ¾ csésze meleg tej; 1 nagy tojás plusz 1 nagy tojás sárgája; 3 csésze liszt, plusz egy kevés a munkafelületre. Kell még: durva só; 1 szelet szobahőmérsékletű, nem sózott vaj, melyből kell majd egy kevés a tál kivajazásához, a sütőformához és a pergamenpapírhoz is; 1 nagy tojás, kissé felverve 1 evőkanál tejszínnel; 1 és fél csésze friss, kimagozott vagy fagyasztott és felengedett meggy.
A töltelékhez:
340 gramm lágy krémsajt; 1 nagy tojás sárgája; ¼ csésze, plusz 2 evőkanál porcukor;

A mázhoz:
1 csésze porcukor; 2 evőkanál teljes tej.
Fontos tudnivaló, hogy a süteményt érdemes több mint 3 napig szobahőmérsékleten tárolni!

Krémsajtos-meggyes süti receptje:
Hintsük az élesztőt és a csipetnyi kristálycukrot a tejbe egy közepes méretű tálban. Kb. 5 percig álljon, míg habossá nem válik.
Keverjük össze a fennmaradó ¼ csésze plusz 2 evőkanál kristálycukrot, a tojást és a tojássárgáját. Adjuk hozzá az élesztős keverékhez.

Keverjük össze a lisztet, az ½ teáskanál sót egy tálban mixer segítségével. Adjuk hozzá a tojásos keveréket – kevergessük, verjük fel alacsony sebességgel, míg minden teljesen össze nem vegyül – kb. 30 másodpercig. Most következik a dagasztás, melyhez ha van eszközünk, végezzük azzal. Adjuk a keverékhez a vajat, és addig verjük, amíg sima, puha és enyhén ragadós nem lesz – azaz, kb. 10 percig.

Vajazzunk ki egy nagyobb méretű tálat, majd fordítsuk ki a tésztát egy lisztezett felületre. Gyúrjuk egy kicsit, hogy puhává váljon. Helyezzük az olajjal vagy vajjal megkent tálba, majd fedjük le egy műanyag fedővel a tésztát. Hagyjuk állni egy meleg helyen, míg kétszeresére nem nő a mérete – kb. 1-1 és fél órára.

Készítsük el a tölteléket. Keverjük össze a krémsajtot, a tojássárgáját és a porcukrot. Borítsuk ki a tésztát a tálból és helyezzük kilisztezett felületre. Hagyjuk állni 5 percig, majd nyújtsuk kb. 45 centiméteresre és 3 millimétere vastagságúra. Széleit tojásba mártott ecsettel kezeljük, majd szórjuk a tölteléket a tésztára és rakosgassuk rá a meggyeket. Szorosan tekerjük fel a tésztát. Zárjuk le a végeit egy kis „betömködéssel”. Csiga alakban fektessük a pergamennel bélelt sütőlapra. A tetejét szintén kenegessük meg tojással.

Melegítsük elő a sütőt 350 fokra. A tésztára borítsunk műanyag fedelet és hagyjuk állni meleg helyen, míg megemelkedik – 20-30 percen át.

Távolítsuk el a műanyag fedőt, és vágjunk 6 milliméteres réseket a tészta tetejére. Majd süssük, félidőben teljesen megfordítva – addig kell sütni, míg aranybarna nem lesz, nagyjából 55 percig. Ezután csökkentsük a hőfokot kissé és süssük tovább a krémsajtos-meggyes süteményt, míg mélybarnává nem válik (15-20 perccel tovább). Ha a teteje túlságosan sötétedni kezd, netán feketébe hajlik, fedjük le fóliával. Ezután rakjuk át a sütőlapot a rácsra és hagyjuk kihűlni a süteményt.

Végezetül készítsük el a mázat. Keverjük össze a porcukrot a tejjel. Szitáljuk a sütire, és hagyjuk állni rajta 5 percig, mielőtt felszolgáljuk.

Jó étvágyat hozzá!

Forrás: