A tökéletes húsvéti meglepi: tálban hanyatt esett nyuszi

A húsvéti menü elmaradhatatlan része a fonott kalács, vannak azonban, akik nem ragaszkodnak a megszokott formájához – nekik ajánljuk a nyuszi alakú változatot, nem is akárhogyan!

Nemcsak finom, kacajra is fakaszt! Ínycsiklandó illat, aranybarna külső, kerek bendővel és mosolyra húzódó pofácskával – a nyuszi alakú húsvéti kalács telitalálat! Mutatós, de egyszínű tálban érvényesül jól, ízletes zöldségágyon, melyre sárgarépa, uborka, újhagyma, retek és paradicsom is kerülhet szépen felkockázva, felszeletelve! De lássuk, hogyan is készül a gyerekek kedvence, nyuszi alakú húsvéti kalács?

Hozzávalók:
2 darab fagyasztott kenyér tészta, felengedve; 2 mazsola; 2 szelet mandula; 1 tojás, enyhén felverve; valamint ízlés szerint választott köret.

Nyuszi alakú húsvéti kalács elkészítése:
Osszuk az egyik kenyér tésztát négy darabra. Alakítsuk körte formájúvá, felül a fejnek is legyen meg az alakja. A törzs kialakításához a megmaradt tésztát használjuk, melyet egy ovális, kb. 17 x 16 cm formára alakítunk. Ha kész, tegyük rá egy kiolajozott sütőlapra, és illesszük a fejet a testhez, kicsit föléje. A nyuszi bajuszának megrajzolásához készítsünk szűk vágásokat, nagyjából 1-2 cm mélyeket, a fej két szélére.

SONY DSC

Kép forrása: http://maluukkonen.blogspot.hu/2010/04/easter-bunny-bread.html

Vágjuk a második cipót négy egyenlő részre. A nyuszi füleinek két adagot alakítsunk kb.40 cm-s hosszúkás formára, és középen kissé hajlítsuk össze, hogy látsszon a közepén egy kis vágás. A fülek nyitott vége érintse a fejet.

A tészta harmadik részét felezzük meg – mindkettőt alakítsuk ovális formára, hogy megkapjuk a hátsó mancsokat is. Vágjunk bele réseket a lábujjaknak is! Majd illesszük mindkettőt a törzshöz.

A tészta negyedik adagját három részre osszuk. Két szeletet belőle alakítsunk kerek formára a mellső mancsoknak, a megmaradt tésztadarabot pedig két labdácska formára kerekítsük, a nyuszi pofácskájának és egyet az orrának kialakítására. Majd helyezzük őket el a nyuszis húsvéti kalács fején. További két kis tésztadarabra lesz szükségünk az ujjaknak. A mazsolák a nyuszi szemét, a mandulák pedig a fogait alkotják.

Ha elkészültünk a formázással, fedjük le a tésztát és tegyük félre egy meleg helyre, ahol kétszeresére emelkedhet, kb. 30-45 perc alatt. Majd kenjünk be tojásba mártott ecsettel. 350 fokon süssük, 25-30 percen át, vagy amíg aranybarnává nem válik. Hagyjuk a rácson meghűlni.

A nyuszis húsvéti kalács további szervírozása csak rajtunk múlik. Az elkészült kalács „pocakjára” vághatunk egy kör alakot, ebbe kiválóan be tudunk majd illeszteni egy apró tálat, melyet mártással töltünk meg. A nyuszit ízlés szerinti zöldségekkel vegyük körül, hogy mindenki megtalálja a tálon a kedvencét!

Forrás: