Világ kenyerei, egyesüljetek!

A kenyér sok kultúra alapvető étele, a táplálkozás meghatározó része. De mindegyik népcsoport egy kicsit másképp készíti el a saját kenyerét. Tarts velünk és nézzünk szét a kenyér világában!

Challah készül!

Az úgynevezett zsidó, vasárnapi challah, amelynek magyar megfelelője, talán a fonott kalács. Ellentétben a Kelet-Európából származó askenázi zsidók kenyerével, kanadában például ennek mediterrán változatát készítik, amelyet köménnyel és ánizzsal szokás ízesíteni és az itthoni brióshoz hasonlóan, kör alakba tekerik.

Vigyázat, ír szódakenyér készül!

Ez a tömény és tápláló kenyérfajta tökéletes választás szendvicskészítéshez amennyiben azt krémsajttal, füstölt lazaccal, tormával és vékonyra vágott vöröshagymával kívánjuk fogyasztani. Persze, ha már lehetőségünk adódik megkóstolni, ennek a fogásnak csak a fantáziánk szabhat határt!

Utat a Gorditas-nak!

A gorditas, a mexikóiak kedvenc utcai étele. Ez az ízletes kukoricából készült kenyér kívül ropogós, belül lágy és kiválóan illik a darabolt disznóhústól kezdve, a csirkehúsig bezárólag, mindenhez. A még zamatosabb íz eléréséhez, olaj helyett használj vajat!

Kisült a palesztin spenótos pite!

Ez az étel a megszokott görög feta sajt helyett citrommal, szömörcével és egy jellegzetes kelet-európai fűszerrel ízesített spenótos pite. Háromszög formájúra készítik el a kenyérnek ezt a típusát, ám félhold alakban könnyebb megcsinálni.

kenyer2

Hozom a kukorica tortillát!

A gazdag ízvilágú tortilla titka, hogy friss kék vagy fehér kukoricából készül. Egyre inkább nagyobb népszerűségnek örvend olyan városokban, ahol nagy számban élnek mexikói lakosok, de a száraz kukoricalisztből készült változata is rendkívül közkedvelt. Mexikóban ezeket egy fából készült nyomószerkezettel készítik, azonban sodrófa vagy nehéz súly is megfelel a feladatra. Előzzük meg hogy letapadjon, tegyük két fólia közé!

Ez aztán a roppanós kréker!

Az eredeti lavash receptjét átalakítva létrehoztak egy magvas, roppanós csodát. Míg az eredeti lavash puha, ez a kenyér az amerikai változaton alapszik. Mindenképpen érdemes megkóstolni!

Ez ám a különleges focaccia!

Ezt a kenyérkülönlegességet a termelők piacok finomsága díszíti. Ízvilágát az évszakokhoz igazítva határozzák meg. Télen krumplival és rozmaringgal, míg nyáron paradicsommal és feta sajttal ízesíthetjük.

Forrás: