Halál a májra – avagy a cukor valóban sokkot okozhat? 2022-04-21 Blog, Cukorbetegség Megosztás: Tweet A cukor fontos része táplálkozásunknak, viszont nem mindegy, milyen formában visszük azt be szervezetünkbe, hogy valóban hasznos fűtőerőt biztosítson számunkra a mindennapokhoz. A cukrot ma már nagyon könnyen „túladagolhatjuk”, és ha az oldalt kibuggyanó kis hurkák nem lennének kellően figyelemfelkeltők, hoztunk néhány példát, ami egyértelmű jele a cukor-sokknak. 1. A testsúly növekedése A túlzott cukorfogyasztás hozzájárul a súlygyarapodáshoz (értsd: az elzsírosodáshoz), hiszen megnöveli a vércukorszintet, és miután szervezetünk minden területét (sejteket, izmokat, májat) kielégítette és feltöltötte, amit nem tud felhasználni, azt testzsírként szépen eltárolja. Fotó: 123rf.com 2. Farkaséhség A cukor gyorsan felszívódó szénhidrát, így ne csodálkozzunk, ha az éhség hirtelen tör ránk a nap folyamán. Amikor úgy érezzük, mérhetetlen a vágy az evés után, az azért van, mert nem megfelelő, teljes értékű szénhidrátokkal töltöttük meg raktárainkat, hanem a cukorban található gyorsan felszívódó szénhidráttal. 3.Teljes letargia A koffeinhez hasonlóan a cukor is stimulálja idegrendszerünket. Miután a szervezetbe jutva gyorsan emeli vércukorszintünket, kedélyállapotunkat is ehhez mérten befolyásolja. Olyan, akár a hullámvasút: gyors felemelkedés, és még gyorsabb zuhanás. Sok üdítőt iszik? A hozzáadott cukor hat a májra 4. Halál a májra? A cukor, hasonlóan az alkoholhoz, lerakódik a májban, problémát okozva ezzel többek között a máj által termelt emésztőenzimek működésében, ami a máj elzsírosodását, és inzulin rezisztenciát okozhat. 5. Szürke köd Talán ez a jel lehet mind közül a legjellemzőbb, ha szervezetünk sokkot kapott a túlzott cukorbeviteltől. Bizonyított, hogy az étrend összetétele hatással van a kognitív agyi funkciókra, így előfordulhat, hogy olykor nem úgy brillírozunk, ahogyan azt magunktól elvárnánk. Ennek számos oka lehet, de a cukor az egyik. Cukor fogyasztásakor ugyanis nagyobb mennyiségű triptofán jut az agyba, ami szerotoninná alakulva elálmosít. Felmerül a kérdés, hogy a régen bevált, vizsga előtt (közben) fogyasztott cukor, csokoládé, vajon mennyiben segítette a diákot, hogy „görbüljön” az eredmény? 5+1. A cukor olyan mint a drog A cukor függőséget okoz, túlzott bevitele pedig – fenti negatív tüneteken túl – mérgező lehet, ami további egészségügyi problémákat okozhat szervezetünkben. Testünknek szüksége van a cukrokra, ez nem vitás. Annak összetétele, mennyisége és milyensége viszont nagyban befolyásolja szervezetünk működését, egészségünkre gyakorolt hatását. Foto:pixabay.com A cukor napi szükséges beviteli mennyiségét bőven kiteszi a gyümölcsökben található glükóz, ami nem csak felszívódását tekintve hasznosabb, de mennyiségét figyelembe véve is elegendő. Ha már azt érezzük, hogy cukor nélkül nem élet az élet, talán érdemes ott pontot tenni a Dolce Vita-ra. Jó hír, hogy a cukorról le lehet szokni, és a piacon elérhető széles választékból bőven tudjuk pótolni az édes élményeket. A cukorról való leszokás sokszor nem megy önállóan, szakember bevonása szükséges. Ne féljünk felismerni a problémákat, mert bár hívogató egy csodásan recegő, friss krémes a cukrászda pultjában, egészségünk többet kell, hogy érjen, mint pár üres kalória, és szervezetünk akár gyógyíthatatlan megbetegedése. Forrás: Napidoktor.hu