Kurkumától a fahéjig: gyulladást csökkentenek, rák ellen is védenek 2021-12-04 Blog, Természetesen Megosztás: Tweet Sütni-főzni úgy is lehet, hogy tudjuk: melyik fűszer mit tesz az egészség érdekében. Íme az indiai konyha állandó résztvevői, amelyek amellett, hogy ízletessé teszik az ételt, az egészség hűséges őrzői. India a fűszerek és gyógynövények országa. Amellett, hogy a sütés-főzéshez használják őket, a fűszerek a teljes egészségre nézve hasznosak. Felhasználásuk sokrétű, tehetjük őket levesekbe, készíthetünk köretet belőlük, fogyaszthatjuk salátákkal, feltétként vagy chutney-hoz adva. Lássuk, melyik fűszer mire való és miként hat az egészségre. Gyógynövényes gyógymódok allergiára, szorongásra, migrénre Kurkuma/kurkumin A kurkuma minden indiai háztartásban megtalálható. Az egyik legjobb gyógynövény, amelyet sok-sok éve alkalmaznak gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt. Meghökkentő előnyökkel bír, amelyek segíthetnek egyes krónikus betegségek kezelésében. Szabályozza a koleszterinszintet és kiváló öregedésgátló. Antioxidáns, rákellenes, természetes gyógyító. Ez az indiai fűszer Alzheimer-kór esetén is segít a kognitív funkciók javításában, vagyis sokoldalúan támogatja az egészséget. Szegfűszeg Fotó: 123rf.com Bármikor fellelhető az indiai konyhákban a szegfűszeg is. Ismerten hozzájárul a fogszuvasodás miatti panaszok és az ízületi gyulladás enyhítéséhez, természetes fájdalomcsillapító tulajdonsága miatt. Tele van antioxidánsokkal, gyulladáscsökkentő, mérsékeli a tüdőrák kialakulásának esélyét és segít gombás fertőzések esetén. Napjainkban egyik leggyakoribb probléma a gyomorhurut és a puffadás, melyen szintén segíthet a szegfűszeg. Vegyünk elő belőle néhányat, áztassuk vízbe egy éjszakára, majd forraljuk fel másnap reggel. Szűrjük le az italt, amely igen hasznos lesz az emésztési problémák ellen. A szegfűszegvíz rendszeres fogyasztása segíthet az egészséges emésztés visszaállításában. Kardamom Fotó: 123rf.com Számos tanulmány mutatta már ki, hogy a kardamom megküzd a baktériumokkal és megakadályozza a daganatok jelentkezését a szervezetben. Csökkenti a vastagbélrák kockázatát. Segíti az emésztést, megelőzi a fekélyek kialakulását. Antibakteriális tulajdonságokkal bír és gátolja a H.pylori fertőzést. Fahéj Számos lenyűgöző gyógyászati tulajdonsággal rendelkezik ez a kellemes ízű, illatos fűszer. Számos módon hozzájárul az egészséghez: szabályozza a vércukorszintet, megelőzi a szívbetegségeket és a magas vérnyomást, de ízületi fájdalomcsillapítóként is jól használható. Kömény A kömény rákellenes vegyületeket tartalmaz, vagyis hasznos rákellenes fűszer. Csökkenti a gyulladást, mérsékeli a szívbetegségek és a cukorbetegség rizikóját. Alkalmazható a szervezet savasságának csökkentésére, ami megelőzi a gyomorfekély kialakulását. Édeskömény Kellemes illatú fűszernövény az édeskömény, melyet gyakran használnak szájfrissítőként az indiai háztartásokban. A szárított édesköménymag enyhíti a kólikát és a gázokat, rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Az édesköménymag rostban, kalciumban, C-vitaminban, vasban, magnéziumban, káliumban és mangánban gazdag, ezért nagymértékben hozzájárul az egészség megőrzéséhez. A cikket folytatjuk… Ez a téma is érdekelhet! Ismert gyógynövények gyógyító és káros hatásai – 1. rész Forrás: https://napidoktor.hu/index.php