Köményt a fogyáshoz!

A kerti katicavirág vagy más néven fekete kömény (Nigella sativa) a Közel-Keleten és Délkelet-Ázsiában honos növény, amelyet a helyi tradicionális gyógyászatban számos céllal alkalmaznak.

Tényleg van testsúlycsökkentő hatása, vagy csak ismét egy szárnyra kapott marketing fogás? 

 

 

A kerti katicavirág vagy más néven fekete kömény (Nigella sativa) a Közel-Keleten és Délkelet-Ázsiában honos növény, amelyet a helyi tradicionális gyógyászatban számos céllal alkalmaznak. A katicavirággal kapcsolatos klinikai vizsgálatok jelentős része is főképp ezen régiók országaiból (pl. Irán, Pakisztán, Malajzia, Banglades, Indonézia) származik. A katicavirágot testsúlycsökkentő hatását számos vizsgálatban tanulmányozták már, azonban az egyes klinikai vizsgálatok eredményei nem voltak egybehangzók, ezért iráni kutatók két éve elvégezték a vizsgálatok összevetését és statisztikai értékelését.

Tévedés, hogy a füge csak a mediterrán régiókban termeszthető jól. Sok helyen megél és nagyon érdemes fogyasztani. Hogy miért? Íme a füge számos áldásos előnye!

Top 5 ok, amiért a füge fogyasztása ajánlott!

 

A randomizált, kontrollos vizsgálatok szisztematikus áttekintése és metaanalízise azt találta, hogy a napi feketekömény fogyasztás jelentősen javítja a koleszterint, a triglicerideket, a vérnyomást és a vércukorszint szabályozását. Néhány eredmény egészen rendkívüli volt. Például egy tanulmány azt találta, hogy a posztmenopauzás nők napi egy gramm (ami kevesebb, mint negyed teáskanál) feketeköményporra véletlenszerűen besorolva két hónapon belül 27 százalékkal csökkentették LDL-koleszterinszintjüket.

A feketekömény még a menopauza tünetein is segíthet. Úgy tűnik, hogy ennek az olcsó, biztonságos, hatékony (és finom, ha szereted a fűszeres dolgokat) kezelésnek a mellékhatása étvágytalanság és fogyás. Bingó!

A randomizált, kontrollált fogyókúrás kísérletek eredményei alapján naponta körülbelül negyed teáskanál feketeköménypor néhány hónapon belül fogyást okoz. 

Egy fekete köménnyel megtöltött borsdarálót egyszerűen a konyhaasztalon tarthatunk, és ugyanúgy az ételekre őrölhetjük, mint a fekete borsot – könnyű és finom.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.