Ez történik velünk, ha folyamatosan keveset alszunk

Nem érdemes legyinteni a kialvatlanságra, mert a délelőtti kóválygáson túl igencsak súlyos hatásai lehetnek. Sokan bele se gondolnak, milyen egészségi kockázatoknak teszik ki magukat a napi öt-hat óra alvással…

Szakértők szerint az egészséges alvásmennyiség nyolc óra – csakhogy az emberek többsége ritkán vagy soha nem alszik ennyit. Ugyanis mindenki az alvásidőből csíp le egy kicsit szórakozásra, munkára, így az is ritka, hogy valakinek napi szinten meglegyen a hét óra éjszakai alvás. Csakhogy ennek nagyon súlyos ára van…

Nem is gondolnád, mennyi mindent elárul a személyiségedről az, hogy mikor mész aludni. Máris mutatjuk, mit tudhatsz meg magadról ez alapján!

Mikor fekszel le? Az alvásunk sok mindent elárul rólunk

Az emberek döntő többsége napi hat órát alszik, és alvásszakértők szerint ez súlyos tüneteket okoz. A Birminghami Egyetem agykutatói szerint ennyi egyszerűen nem elegendő az egészséges agyműködéshez. Bár arról viták vannak a tudományos világban, hogy hét vagy nyolc óra-e az ideális, abban mindenki egyetért, hogy a napi 5-6 óra alvás miatt a szervezet súlyos állapotba kerül: megnövekszik például a keringési rendellenességek kialakulásának az esélye. És ez még csak egy a sok kockázat közül.

 

Horkolás alvási apnoé

Fotó: Pixabay.com

 

Ilyen kevés alvás ugyanis akut alváshiányos állapotot okoz, ami, ha hosszú ideig fennáll, az hatással van az erek állapotára, és növeli a szívroham kialakulásának a kockázatát. Emellett kísérletek is igazolják, hogy az alváshiányban szenvedők sokkal ingerlékenyebbek, többet szoronganak, és a memóriájuk is rosszabbul működik, mintha alaposan kialudták volna magukat.

 

 
alvaszavar3

Foto:123rf.com

Hosszú távon pedig gyengíti az immunrendszert, vagyis aki rendszeresen keveset alszik, hamarabb elkapja a fertőzéseket, túlsúlyhoz is vezethet, valamint hatására kialakulhatnak szorongásos zavarok és akár krónikus depresszió is. Egy orvosi statisztika kimutatta, hogy azok az emberek, akik rendszeresen öt, vagy annál kevesebb órát alszanak, alacsonyabbak a túlélési esélyeik. Érdemes tehát minden este beiktatni hét óra alvást legalább, mert nemcsak a közérzetünk lesz jobb, de az egészségünk is.

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

  1. Attila

    Igen.És akkor valaki arra adjon már választ, hogy 50 felett miért van az hogy 3 óránál többet egyfolytában nem tudok aludni.?Ha feszült ,ha nyugodt, ha fáradt, ha akármi vagyok, 3 óra a max.10 éve legalább nem aludtam egyfolytában 5 órát.Biztos valami pszihés dolog , nemdebár.?De nem én vagyok az egyedüli az ismeretségi körömben.Szép ez a duma az alvásról, de ha nem megy, akkor mégis mi a francot tud ellene tenni az ember?Frontin meg hasonló nem járható út..Pedig megtehetném hogy alszom, és mégse megy..Na erre varrjon valaki gombot..