Lábviszketés, kézviszketés – Mi minden lehet az oka?

Pszoriázistól az allergiáig több dolog okozhat tüneteket

Sem a kézviszketés, sem a lábviszketés nem túl komfortos érzés. Csak a megfelelő kezelés hozhat enyhülést a tünetek ellen, ehhez azonban tudnunk kell, mi a baj pontosan.

Ha kezünk vagy lábunk állandóan viszket, az bizony cseppet sem tekinthető kellemes érzésnek. Lehetséges, hogy csak száraz a bőrünk – ami a hideg időnek is köszönhető -, de az is előfordulhat, hogy valamilyen komolyabb probléma áll a lábviszketés és kézviszketés hátterében.

Pikkelysömör vagy pszoriázis esetén sajnos gyakori, hogy a bőrviszketés mindennapi teendőinket is zavarja – az alábbi kezelési tippekkel segíthetünk enyhíteni a kellemetlen tünetet.

Pikkelysömör – 6 tipp a viszketés kezelésére

Ahhoz, hogy megfelelő kezelésben részesüljünk, mindenekelőtt a valódi okot kell kideríteni. Lássuk, mi minden lehet ez.

Foto:123rf.com

1.Pszoriázis

A pszoriázis vagy pikkelysömör akkor fordul elő, amikor a bőrsejtek túl gyorsan növekednek, majd felhalmozódnak a bőr felszínén. Hosszantartó állapotról van szó, mely általában nemcsak egy embernél jellemző a családban. Különböző típusai vannak: a viszketés a tenyereken és a talpakon gyakori tünet. Ha pszoriázissal küzdünk, általában az alábbi tünetekre is felfigyelhetünk:

  • pirosas bőrfoltok, dudorok vagy ezüstös pikkelyek
  • fájdalmas, megduzzadt vagy merev ízületek
  • az érintett terület fájdalma
  • viszketés a könyök, a térdek, a hát alsó része és az arc tájékán

Fotó: 123rf.com

2.Ekcéma

Az ekcéma tulajdonképpen összefoglaló név, olyan állapotoké, amelyek hatására begyullad a bőr. Számos különböző típus létezik, s ezek bárhol megjelenhetnek a testen. Az úgynevezett dyshidrotikus dermatitis azonban csak a kezeket és a lábakat érinti.

Amellett, hogy lábviszketés, bőrviszketés miatt vakaróznunk kell, a dyshidrotikus dermatitis tünetei a tiszta hólyagok, a vörös, repedezett és a pikkelyes bőr.

3.Rühesség

E gyakori bőrbetegség forrása az embereken is megtelepedő atka, azaz a rüh. Az apró kártevő a bőr felső rétegében telepszik meg, s lerakja petéit, ami rühességet okoz. Az állapot leginkább olyan helyeken jellemző, ahol sokan vannak összezsúfolva, s gyakori, hogy az emberek bőre összeér. Egy gyors érintéstől természetesen még nem leszünk rühesek – például ha kezet fogunk valakivel vagy megöleljük.

A kézviszketés és lábviszketés gyermekeknél sűrűn előfordul, ha rühesek – felnőtteknél kevésbé. Az állapot az alábbi tünetekkel is járhat:

  • viszketés, különösen éjszaka, az egész testen vagy bizonyos területeken, például a csukló, a könyök, a hónalj és az ujjak közötti részen
  • egyszerű kiütés
  • apró hólyagok és pikkelyek, sebek
  • szürkésfehér vagy bőrszínű „odúk”, amelyek vonalaknak néznek ki.

Fotó: 123rf

3.Diabétesz (cukorbetegség)

Olykor a bőrprobléma az első jele annak, hogy valaki cukorbetegségben szenved. Az ehhez kapcsolódó bőrbetegségek egyike az ún. erupciós xantomatózis, mely kézviszketés és lábviszketés előidézője lehet.

A bőrproblémát a nem kontrollált diabétesz okozza, s ha a betegséget kezelni kezdik, elmúlik. A két és a láb mellett a fenék is viszkethet.

Az erupciós xantomatózis egyéb jelei:

  • apró, sárga dudorok a bőrön
  • pirosság a dudorok körül
  • magas koleszterinszint.

4.Allergia

A bőr allergiás reakcióval reagálhat bármire, amihez hozzáérünk. A reakció, amit látunk és érzünk – így a kézviszketés és lábviszketés is – az ekcéma egy másik fajtája, melyet allergiás kontakt dermatitis-nek neveznek. Lehetséges, hogy a tünetek pár órán át nem is jelentkeznek, miután megérintettünk valamit, de ha igen, a viszketés mellett jelentkezhet:

  • nagyon száraz bőr
  • égő és szúró érzés
  • csalánkiütés, kiütés
  • hólyagok.

Hogyan állítható meg a viszketés?

Általánosságban először az okot kell megtalálni, ami a kézviszketés és lábviszketés kiváltója. Ha megvan, többnyire kenőcs, krém, testápoló készítmény segíthet megszüntetni a kellemetlenséget, különösen, ha a száraz bőr a gond. Ha ezek nem használnak a viszketés megakadályozásában, kérjük orvos segítségét.

 Foto:123rf.com

Minden allergiás reakció igényelheti antihisztamin vagy kortikoszteroid alkalmazását, akár vény nélküli készítményről van szó, akár a doktor által felírtról.

Egyes termékek a rühességet is kezelik, azzal, hogy még a bőrünkön elpusztítják az atkákat. A pszoriázis vagy az ekcéma általában összetettebb kezelési tervet igényel, melyet orvos állít össze.

Semmiképp se hagyjuk, hogy túl sokáig viszkessünk, mert akár fertőzést is előidézhetünk a bőrön!

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php