Diéta – Milyen étrend megfelelő fekélyes vastagbélgyulladás esetén? 2020-10-24 Blog, Diéta, Egészséges otthon 1 Kommentelés Megosztás: Tweet Amennyiben fekélyes vastagbélgyulladás betegséggel küzdünk, érdemes odafigyelni az étkezés mikéntjére. Az élelmiszerek önmagukban nem okozzák a problémát, ám közülük néhány fellángolást válthat ki. A táplálkozás milyensége igencsak fontos a fekélyes vastagbélgyulladás (ulcerative colitis) esetén. Nagyon érdemes odafigyelni az étkezésre, mivel ha nem is okozza a betegséget, egyes ételek mégis annak fellángolását idézhetik elő. Egy megfelelő terv, étrend igen nagy segítséget jelenthet a tünetek távoltartásában, mérsékelésében. Fotó: 123rf.com Kövessük nyomon, mi jó és mi rossz Nincs kimondottan egy étrend, amely segít a fekélyes vastagbélgyulladásban szenvedőknek. Az állapot ráadásul idővel változhat is, vagyis a tervünknek rugalmasnak kell lennie. Kulcsfontosságú, hogy megleljük, mi működik azonban az esetünkben. Ahhoz, hogy szervezettek maradjunk, vezessünk étkezési naplót. Egy kis notesz vagy okostelefon is segítségünkre lehet ebben. Ide jegyzeteljük le, milyen ételek, italok estek jól és melyek nem. Egy kis időt és türelmet vesz igénybe, de a módszer mindenképp segít nyomon követni állapotunkat és finomítani a megfelelő étrenden. Amikor előkészítjük ételeinket, ne feledjük, hogy kiegyensúlyozott étrendre van szükség: legyen táplálkozásunkban elegendő fehérje, teljes kiőrlésű gabona, friss gyümölcsök és zöldségek. Lehetséges, hogy nem fogyaszthatunk el mindent, ami egy zöldségesnél fellelhető, vagy amit egy-egy étterem kínál. De igyekezzünk arra koncentrálni, amiket élvezhetünk anélkül, hogy éreznénk a fekélyes vastagbélgyulladás tüneteit. Egyszerű trükkök is segíthetnek abban, hogy az ételek előkészítésekor megkönnyítsük magunk számára egyes élelmiszerek fogyasztását – például a zöldségek megpárolása vagy az alacsony zsírtartalmú tejtermékekre váltás. Vannak, akik alacsony rosttartalmú étrendet követnek például, így 10-15 gramm rosthoz jutnak naponta. Ez segít, hogy kevesebbet járjunk vécére. Mit nem tanácsos fogyasztani a megfelelő étrend keretében? Alkohol Koffein Szénsavas italok Tejtermékek, ha laktózintolerancia áll fenn Szárított bab, borsó és hüvelyesek Aszalt gyümölcsök Ként vagy szulfátot tartalmazó ételek Magas rosttartalmú ételek Hús Diófélék és ropogós dióvajak Pattogatott kukorica Szorbitot tartalmazó termékek (a cukormentes rágó és szorbittartalmú cukorka is ilyen) Nyers gyümölcs és zöldség Finomított cukor Magok Fűszeres ételek Mi segíthet még fekélyes vastagbélgyulladás esetén? Az orvos és a dietetikus kitűnő társ abban, hogy kiderítsük, milyen étrend a működőképes számunkra. Tudassuk velük mindig, hogy érezzük magunkat és miket eszünk. Így válaszolni tudnak kérdéseinkre és javasolhatnak számunkra szükséges táplálkozási módokat. Ha nem tudunk kiegyensúlyozott étrendet folytatni, kiegészítőket kell alkalmaznunk, így kalciumot, folsavat, B12-vitamint. Kérdezzük meg orvosunktól azt is, szükségünk van-e ilyesmire. Fotó: 123rf.com Valószínű, hogy napi több, kisebb étkezés jobban esik majd, mint három nagyobb. Étrend-tervünk összeállításakor figyeljünk arra is, melyek azok az ételek, amelyeket magunkkal vihetünk a munkahelyre, s milyen egészséges nassolnivalókat fogyaszthatunk. Ételek, amelyek segíthetnek Egyes kutatások azt mutatják, bizonyos tápanyagok hozzájárulhatnak a fekélyes vastagbélgyulladás okozta irritáció és duzzanat leküzdéséhez. Tudósok tanulmányozták, miként hat a betegekre a linolsav – mely olyan élelmiszerekben található meg, mint például a dió, az olívaolaj, a tojássárgája és a kókuszolaj. Miközben jó zsírokra mindenkinek szüksége van, nem szabad fogyasztásukat túlzásba vinni – van rá ugyanis némi bizonyíték, hogy szerepet játszanak a gyulladásban, ha túl sokat eszünk belőlük. Fotó: 123rf.com Más vizsgálatok szerint az EPA nevű Omega-3 zsírsav (eikozapentaénsav) küzdhet a gyulladás ellen. Ez is egy jó zsír, mely blokkol bizonyos kémiai anyagokat a szervezetben – az úgynevezett leukotriéneket. A halfélék az EPA remek forrásai. Egyes tanulmányokban a kutatók felfedezték ezek előnyeit, ha nagyobb mennyiségben fogyasztották őket. Sokan nem szeretik ugyanakkor a halat. Némi bizonyíték van arra is, hogy a halolaj hozzáadása az aminoszalicilátokhoz (ilyenek az 5-ASA nevű gyógyszerek) hasznos lehet, de ez nem teljeskörűen igazolt. A DHA ugyancsak Omega-3 zsírsav, mely a halolajban megtalálható és szembeszállhat a gyulladással – egyes fekélyes vastagbélgyulladásban szenvedő embereknél alkalmazzák is. Más kutatások azt is kimutatták, hogy a joghurt – az egészséges baktériumokkal, melyeket probiotikumoknak nevezünk – enyhíti a gyulladást. A tudósok azonban még tanulmányozzák, hogyan segíthetnek az ulcerative colitis és hasonló állapotok esetén. Vannak, akik úgy vélik: a húsokban, gyümölcsökben, tejtermékekben és sok más ételben található, nagymértékben erjedő szénhidrát-típusban alacsony étrend ugyancsak mérsékeli az UC tüneteit. A bizonyíték azonban egyelőre erre sem teljesen meggyőző. Fontos kiemelni: komoly ellenőrzés nélkül bármilyen étrend és szigorítás vezethet nem kielégítő étkezéshez és egyéb problémákhoz. Ezért erre igencsak oda kell figyelni. Forrás: https://napidoktor.hu/index.php Egy válasz Jáger László 2020-10-24 latom van Ne egyél sokat csak mindenből 1 csipetnyit és ne igyál sokat sem!!! Például alkoholt és cukros üdítőket… Ez a kúra biztosan javítja az EÜ-i állapotodat és a bélflórádat… barátilag J.L.
Jáger László 2020-10-24 latom van Ne egyél sokat csak mindenből 1 csipetnyit és ne igyál sokat sem!!! Például alkoholt és cukros üdítőket… Ez a kúra biztosan javítja az EÜ-i állapotodat és a bélflórádat… barátilag J.L.