20 + 1 tipp, hogy a sikeres diéta ne okozzon gondot – 2.rész

Így tartsd kordában a kalóriabeviteled!

Ha egészséges testsúly a vágyunk, ideje megtanulnunk, mit és hogyan érdemes ennünk ahhoz, hogy a diéta sikeres legyen – mégis jól érezzük magunkat, kevés kalória fogyasztásával.

Az egészséges étkezés nem nagy ördöngösség, ám érdemes hozzá megtanulnunk, mit, mikor, hogyan érdemes fogyasztani. Például, mielőtt beletúrunk egy zacskó chips-be, ajánljunk magunknak valami mást, ami sikeresen eltereli a figyelmünket egy egészségesebb étel irányába.

Lássuk a hatékony tippeket az egészséges diéta betartásához.

Cikkünk első részében az első 10 tippről esett szó. Nézzük a többit is!

11.Iktassunk rostokat az étrendünkbe! A sikeres diéta egyik fő jellemzője, hogy ajánlott nagy mennyiségű rostot enni. A rost ugyanis segíti az emésztést, megelőzi a székrekedést és csökkenti a koleszterinszintet, amellett, hogy hozzájárul a fogyáshoz. Ahhoz, hogy előnyeit legjobban kihasználjuk, a nőknek napi 25-, a férfiaknak napi 38 gramm rostot érdemes fogyasztani – vagy 14 grammot ezer kalóriánként. Kiváló forrása a zabétel, a bab, a teljes kiőrlésű ételek, dió és a legtöbb gyümölcs és zöldség.

12.Tisztítsuk meg a konyhai felületeket a zsíros, hizlaló élelmiszerektől! Ha van chips a bárszekrényben vagy jégkrém a hűtőben, megnehezítjük a sikeres diétát. Csökkentsük hát a kísértést azáltal, hogy nem is tartunk ilyesmit otthon. Ha alkalmanként megennénk valami nassolnivalót, inkább menjünk el érte és együk meg mondjuk a cukrászdában. Fogyasszunk el egy fagyit hazasétálva!

13.Fogyjunk lassan: ha nem olyan tempóban veszítünk testsúlyunkból, mint szeretnénk, ne keseredjünk el. A sikeres diéta nem feltétlenül gyors – realisztikus célt kell kitűznünk magunk elé és fontos tisztában lennünk azzal, hogy ha túl magasak az elvárásaink, hajlamosak leszünk feladni, ha nem fogyunk ennek megfelelő sebességgel. Tartsuk észben, hogy csak akkor kezdjük észrevenni a sikeres diéta egészségügyi előnyeit, ha testsúlyunk 5-10 százalékát már lefaragtuk.

14.Csak heti egyszer mérjük meg súlyunkat: azok, akik gyakran mérik magukat, általában sikeres diétát tudhatnak magukénak – ám a szakértők szerint túlzásba sem szabad vinni, elég heti egy alkalommal a mérlegre állni, mert akkor nem zökkentenek ki bennünket az időnkénti, napi súlyingadozások. Amikor mérjük magunkat, mindig a nap ugyanazon időpontjában, a hét lehetőleg ugyanazon a napján és ugyanabban a ruhában tegyük ezt meg.

15.Aludjunk eleget! Ha nem vagyunk elég kipihentek, szervezetünk túl sokat termel az étvágygerjesztő ghrelin hormonból és keveset a leptinből, amely jelzi nekünk, ha már telítettek vagyunk. Vagyis, a sikeres diéta érdekében érdemes jól és eleget aludni! Így kisebb a szükségtelen nassolás esélye is.

16.Értsük meg az adagokat: sokan hozzá vannak szokva a nagyobb porciókhoz. Ahhoz, hogy a megfelelő mennyiséget fogyasszuk, használjunk adagjaink kiméréséhez konyhai mérleget. Alkalmazzunk kisebb tányérokat és poharakat, hogy a porciókat lefaragjuk. Az éttermi ételeket felezzük el, esetleg fogyasszuk el másnap, ami megmaradt. A nassolnivalókat pedig ne dobozból vagy zacskóból együk, hanem tegyünk belőlük egy tárolóedénybe vagy tányérra egy adagot.

17.Iktassunk be étrendünkbe több gyümölcsöt és zöldséget! A sikeres diéta kulcsa a nagyobb mennyiségben fogyasztott zöldség és gyümölcs is. Ha ezeket esszük, kevésbé leszünk éhesek, mivel tápanyagban gazdag élelmiszerekről van szó, ráadásul rostot és vizet is bőven tartalmaznak – így telítettebbnek érezzük magunkat. A nassolás nem rossz dolog, ha egészségeset eszünk.

foto:pixabay.com

18.Alkoholt legfeljebb csak hétvégén igyunk: a szeszes italok üres kalóriákat tartalmaznak. Egy pohár borban 125, egy sörben 153 kalória található. Mivel szervezetünknek nincs igénye ezekre a kalóriákra, zsírrá alakítja át őket. Ha alkalmanként meginnánk egy italt, kössünk magunkkal kompromisszumot – kedvenc alkoholos italainkat csak hétvégén fogyasszuk. Az egészséges mérték egyébként nőknél napi 1 pohár, férfiaknál napi kettő.

19.Rágjunk cukormentes rágót! Ha legközelebb hizlaló nassolnivalóra vágyunk, érdemes előtte szánkba vennünk egy cukormentes rágógumit. Friss lesz a leheletünk, de az éhséget és a nassolás utáni vágyat is lecsökkenthetjük ezzel. Ráadásul segítjük a fogyást. Tartsunk azonban észben, hogy a nagyobb mennyiségű szorbitol, amelyet ezek a cukormentes rágók tartalmaznak, hashajtó hatásúak lehetnek.

20.Vezessünk étkezési naplót! Ha leírjuk, mi mindent fogyasztottunk, az drámai módon segítheti a sikeres diéta betartását. Ugyanis ha vezetjük étkezéseinket, rádöbbenünk arra, mit ettünk és mennyit – s legközelebb jellemzően kevesebb kalóriát viszünk be szervezetünkbe, okosabb döntéseket hozunk. Egy tanulmány szerint azok, akik hetente 6 napon át étkezési naplót vezettek, kétszer annyit fogytak, mint társaik, akik csupán heti egy-kétszer rögzítették étkezéseiket.

fogyas-negyven-felett

+ 1.Végezetül: ünnepeljük meg a sikert! No persze nem étellel! Vegyük meg a cipőt, amit kinéztünk magunknak, nézzünk meg egy mozifilmet, vásároljunk meg egy lemezt és tervezzük meg, mi lesz a következő lépcső, amit el kell érnünk!

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php