4 tipp – mit ne tegyünk a koronavírus karantén idején?

Az egészségtelen szokások ilyenkor könnyen becsúsznak

A kialakult koronavírus-járvány alatt sokan veszik elő egészségtelen szokásaikat. Tény, hogy kemény időszakban vagyunk, ám nem szabad hagyni, hogy a helytelen táplálkozás és a depresszió eluralkodjon rajtunk.

A koronavírus-járvány immár az egész világot érinti, sokan töltik mindennapjaikat otthon, csupán a boltba ki-kijárva. Ez az időszak sajnos alkalmas arra, hogy aki eddig nem is tette, ráfanyalodjon a rossz szokásokra. Így például sokkal többet nassol, mint azelőtt, naphosszat csak ül vagy túl sok alkoholt fogyaszt.

Fontos tisztáznunk magunkban, hogy még ha nincs is mindig elfoglaltságunk, a helytelen táplálkozást később megbánhatjuk, s az sem helyes, ha teljesen elszigeteljük és depresszióssá tesszük magunkat.

Mit ne tegyünk tehát a koronavírus miatti karantén idején?

  1. Ne hallgassunk szomorú dalokat

Sokak számára az alapnak tűnhet, ám az emberek jó része hajlamos arra, hogy otthonába zárkózva szomorú zenéket játsszon le, s ennek bizony rossz hatása lehet mentális egészségére. Egy pár éves tanulmány rámutatott, hogy a depressziós emberek jelentősen több alkalommal hallgatnak lehangoló dalokat. Mivel a zenének komoly hatása van az agyra, sokkal jobb, ha a koronavírus karantén idején inkább vidám, felhangoló muzsikát választunk.

  1. Ne csináljunk magunk körül rendetlenséget

Számos tanulmány világított rá, hogy aki piszkos, rendezetlen környezetben él, nemcsak egészségét károsítja, de magatartása depressziót is eredményezhet. Persze, ha otthon vagyunk, hajlamossá válhatunk arra, hogy lazán vesszük a szabályokat, nem takarítunk ki időben, nem visszük le a szemetet és így tovább. Ám itt az ideje kissé rendezettebbnek lenni. Iktassunk be minden héten takarítást, de kiváló alkalom a koronavírus alatti karantén arra is, hogy válogatást csináljunk a ruháink között.

  1. Ne lustuljunk el

Ha a kijárási korlátozás kezdete óta alig mozdultunk meg, nagy baj. A Journal of Applied Physiology folyóiratban megjelent tanulmány szerint már egy 2 hetes kihagyás is komolyan növeli a szív- és érrendszeri betegsége valószínűségét, de az inzulinérzékenység és egyebek kockázatát is. Még ha nem is juthatunk most el edzőterembe, számos tornát találunk az interneten, vagy gyorsgyalogolhatunk is a környéken, ha lehet.

  1. Ne szigeteljük el magunkat teljesen

Noha fontos a távolságtartás, a videó- és telefonhívásoktól nem kell tartózkodunk, s írásban is beszélgethetünk másokkal. A kapcsolattartásnak ma már rengeteg módja van, éljünk ezekkel a karantén idején!

A teljes elszigetelődés szorongáshoz, depresszióhoz és más mentális rendellenességek kialakulásához vezet. Hívjuk fel családtagjainkat, barátainkat vagy beszélgessünk velük chaten. Mondjuk el nekik bátran, hogy hiányoznak!

Ha megvan a koronavírus-vakcina, visszatérhet az élet a normális kerékvágásba? – 1. rész

Forrás: https://napidoktor.hu/index