Ha megvan a koronavírus-vakcina, visszatérhet az élet a normális kerékvágásba? – 1. rész

Mit várhatunk az oltás felvétele után?

Mióta megérkezett, az embereknek számos kérdésük van a koronavírus-vakcina kapcsán. Nemcsak hatékonysága vagy biztonsága miatt. Vajon visszatérhet az élet a normális kerékvágásba, ha már beoltattuk magunkat?

Noha mára több gyártótól is érkezik a koronavírus-vakcina, az embereknek még mindig igen sok kérdésük maradt az oltás kapcsán. Nemcsak hatékonysága és biztonságossága érdekli őket – az is, hogy ha megkapják az oltást, vajon lehet-e minden a régi. Visszaállhat-e az élet a korábbi kerékvágásba? Megölelhetik-e a szeretteiket, barátaikat félelem nélkül, szabadon utazhatnak-e, s kell-e még maszkot viselniük. A válaszok ezekre a kérdésekre azonban némileg zavarbaejtőek lehetnek.

“Senki sem végzett ellenőrzött klinikai vizsgálatokat ezen sajátos, valós élethelyzetekkel kapcsolatban” – szögezte le Greg Poland orvos, a Mayo Klinika Vakcinakutató Csoportjának igazgatója. – „Nincsenek pontos adataink erről, ezért az egészségügyi szakértők mindent megtesznek e kérdések megválaszolása érdekében – melyeket az emberek természetesen már nagyon szeretnének tudni. Bizonyos szempontból azonban tudomásul kell vennünk, hogy annak alapján igyekszünk válaszokat adni, amit eddig a vakcináról, valamint a vírus biológiájáról és immunológiájáról tudunk” – fogalmazott a szakember.

Fotó: 123rf.com

A koronavírus-vakcina valódi hatásai

Az orvosok szerint jó hír, hogy az emberek 95 százaléka a vírus elkapása-, 100 százaléka a súlyos betegséggel szemben is védett lesz – 2 héttel a vakcina második adagjának beadását követően. Poland azonban hozzáteszi: 5 százalékuk azonban ettől függetlenül is megbetegedhet valamilyen okból – ha a szervezete nem alakít ki védelmet a vakcina hatására.

Miközben a kockázat alacsony, a koronavírus továbbra is elkapható, az oltás felvételének dacára.

„Számításaink szerint a tünetek enyhébbek lesznek, de a vírust ez az illető is átadhatja. Az új törzs néhány ismeretlent is hozzáadhat a keverékhez, s még nem vagyunk teljesen biztosak abban, hogy az oltott emberek képesek-e továbbadni a vírust másoknak. Vagyis, a dolgok vakcina felvétele után is bonyolultak maradhatnak” – magyarázta Greg Poland.

„Megengedhetjük és meg is kell engednünk magunknak az örömet, hogy várjuk azokat a napokat, amikor mi és szeretteink is felvesszük az oltást, mert az együttlétek kockázata igen alacsony lesz, mentális egészségünk pedig nagymértékben javulhat” – mondta Lucy McBride washingtoni orvos, aki hozzátette: a bizonyos fokú veszély fennállása igaz, ám igyekezzünk ne erre koncentrálni a koronavírus-vakcina kapcsán, hanem a pozitív fejleményekre. Mint mondta, a jelenleg elérhető oltás igencsak hatékony és biztonságos – beoltatni magunkat pedig egyfajta jegynek tekinthető egy jobb jövőbe.

Fotó: 123rf

Mikor lesznek beolthatóak a gyermekek?

Sajnos a két, az Amerikai Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerellenőrzési Hivatal (FDA) által, sürgősségi felhasználási engedélyekkel jóváhagyott vakcina oltási kísérlete csak 12 éves és idősebb gyermekeket érintett, fiatalabbakat nem. Ennek eredményeképpen még nincs terv a kisebb gyermekek, sőt a serdülők oltására nézve sem.

A szakemberek egyelőre azt sem tudják, nagyobb biztonságban vannak-e a gyerekek, ha szüleik, rokonaik, tanáraik már felvették a vakcinát – hiszen mint arról már szó volt, nem tudni biztosan, hogy az oltás megelőzi-e a betegség átadását. Szülő is megfertőződhet a vírussal, de tünetmentes lehet, ezért gyanútlanul megbetegíthet másokat.

A megfelelő óvintézkedéseket fontos továbbra is betartani – az iskolai helyiségeket szellőztetni és biztosítani az alacsony fertőzési arányt a közösségekben.

Koronavírus – Ilyen védelmet nyújtanak a vakcinák

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.