Teendők a hagymás virágokkal, hajtástól elvirágzásig – 2. rész 2013-02-22 Zöld Megosztás: Tweet Herold Ferenc szakértőnk most bevezet minket a hagymás virágok rejtelmeibe. Milyen teendőink vannak a hajtás, virágzás, és elvirágozás után? A lakásban virágoztatott hagymás növényeknek többnyire kevés a fény, ezért sejtjeik megnyúltak, szöveteik lazák lesznek. Ennek következményeként a szár nem bírja megtartani a levelet, virágot, de a levél sem önmagát, gyakran megtörik, a szár kidől, előfordul, hogy a hagyma is kifordul, a gyökerek felszakadnak. Ez utóbbi főként akkor jellemző, ha alulméreteztük az ültetőedényt, kevés a hely a gyökereknek. Szintén a kevés fény következménye, hogy nagyobb zöld tömeget fejleszt a növény, ezáltal jobban kimeríti a hagymát, nagyobb súlyt kell tartani a szárnak, gyökérnek. Az egyenetlen fényelosztás hatására a növény törekszik a fény felé, ezért egyoldalú lesz, megdől a fény irányába. Ezt még akkor is nehezen tudjuk korrigálni, ha rendszeresen forgatjuk a növényt. Akármilyen idő is van kint a károsítók, akkor is megtalálják a bent nyíló virágokat. Levéltetvek, vértetű, levélkárosító hernyó, és gombás betegségek támadhatják meg. Vízhiány és tápanyaghiány erőteljesen igénybe veszi a hagymát, virágzáskor a levelek is könnyen károsodnak. Mit tegyünk? Biztosítsuk a legnaposabb helyet a növénynek. Ne tegyük ki túlzott melegnek, meleg hatására gyorsabban növekszik, lazább szöveteket fejleszt. Optimális hőfok 16-20 0C között van. 20 0C felett számíthatunk virágbeszáradásra, vagy levélcsúcs száradásra. Főként a hűvösebbet kedvelők károsodhatnak így, mint pl. a krókusz, kankalin, ibolya. Rendszeresen forgassuk a növényt, hogy ne dőljön egy oldalra. Karó mellett kötözzük meg, ne engedjük, hogy kidőljön, megtörjön a levele. Rendszeresen vizsgáljuk meg, hogy van-e rajta valamilyen károsító. Szükség esetén védekezünk ellenük. Első körben nem kell vegyszert alkalmazni, könnyen el tudjuk távolítani őket kézzel is. Szinte biztos, hogy a lakásban hajtatott hagymás növényünk megnyúlt lesz, kevés az olyan lakás, amiben annyi fény és olyan hőmérsékletű helység van télen, ami optimális lenne ezeknek a virágoknak. Tömbházi lakások általában előnytelenebbek számukra. Családi házakban vannak kevésbé fűtött előterek, verandák. A hagymás virágok számára előnytelen körülmények azonban ne tartson vissza senkit se a virágoztatásuktól. Színviláguk, alak és formagazdagságuk, illatuk kihagyhatatlan elemei az ingerszegény téli napoknak. Az elvirágzás után az előnytelen körülményeket rögtön változtassuk meg. Nézzük mit is kell tennünk: Vegyük észre, amikor elnyíló félben van a virág, ekkor már díszítőértéke csökken, felesleges tovább kínoznunk a benti körülményekkel. Vigyük hűvös és a lehető legvilágosabb helységbe. A hőfok ne haladja meg a 10 0C-ot, de ne is legyen 5 0C-nál kevesebb. Ezen a hőfokon a növekedés szinte megáll, a fény hatására a levelek zöld színtesteinek száma emelkedik, erősödnek a sejtek. A visszafogott növekedés csökkent vízigénnyel jár, ezért ügyeljünk a túlöntözés elkerülésére. Amikor már tényleg semmi díszt nem ad a virág, néhány centis szárrésszel távolítsuk el. Ez azért nagyon fontos, hogy ne a magérleléssel foglalkozzon a növény, hanem a hagymájának hízlalásával. Amint a kinti hőmérséklet eléri az 5-8 fokot, vigyük ki a növényt. Ha éjszakára fagyokat jeleznek, akkor este be kell vinnünk, nehogy megfagyjon. Mivel bent nevelkedett, ezért nincs felkészülve a fagyokra, ezért annak ellenére fagykár érheti, hogy nem fagyérzékeny. Óvjuk a tűző naptól is, mivel a megnyúlt sejtek védtelenebbek a tűző naptól, könnyen napégést szenvedhet. Amikor már éjszakára sem kell bevinnünk, nekiláthatunk az intenzív gondozásához. Ez rendszeres öntözést, és tápoldatozást jelent. Tápoldatozásra bármilyen tápoldat megfelelő, csak ügyeljünk a helyes dózisra. Bármilyen ügyesek is vagyunk a nyári kánikulában növényünk nem fogja tovább bírni, levelei lassan elszáradnak, a növény teljesen visszahúzódik a hagymájába, és a földbe akarja átvészelni a számára kedvezőtlen nagy hőséget. Ne hagyjuk a talajban hűsölni. Vegyik ki onnan és száraz hűvös tárolóba vigyük. A tároló hőfokának és a tárolás idejének a virágrügy kialakulásában van jelentősége, ezt majd az egy-egy növény részletes tárgyalásában írom le. Itt most azért nincs jelentősége, mert ezek a hagymák úgysem alkalmasak arra, hogy a következő évben ismét hajtathassuk őket. Ahhoz, hogy ismét hajtatható hagymákká váljanak bizony még sok a teendőnk. Hajtatás után egy kizsákmányolt, erőteljesen lesoványodott hagymát találunk, amikor kivesszük az edényből. Kevesen tudják, de ez a hagyma nem ugyanaz, mint, amit az edénybe ültettünk. Azt a hagymát a virágzás teljesen felélte, helyette a növény egy egészen új hagymát nevelt, de mivel a körülmények nem a legoptimálisabbak voltak, ezért nem tudott szép kövér hagymát fejleszteni. Ehhez kell most nekünk hozzásegíteni. A pihenést követően ősszel frissen trágyázott, jól előkésített, porhanyós, laza szerkezetű talajba ültessük el őket. Ugyanúgy, mint ahogy eddig is tettük a tulipánnal. A hagymákat alaposan nézzük át, a betegeket semmisítsük meg. Válasszuk le a fiókhagymákat, és a közel egyméretűeket egy ágyásba, még a fiókhagymákat egy másik ágyásba ültessük. Ügyeljünk az ültetési mélységre. Kisebb hagymákat sekélyebben, nagyobb hagymákat mélyebben kell ültetni. De ezt már úgyis tudjátok. A cél azonban most más. Most azt akarjuk elérni, hogy a növény a hagymáját hizlalja. Minél nagyobb hagymát fejleszt, annál szebb lesz a virág. A körültekintő és alapos gondozáson túl egy nagyon fontos teendőnk van, nem szabad engedni, hogy virágozzon. Amikor észlejük a virágot, rögtön el kell azt távolítani. Egy egyszerű mozdulattal egy éles kés, vagy metszőolló segítségével távolítsuk el. Ekkor a növény a korábban már leírtaknak megfelelően, nem a virág, hanem a hagyma növekedésére fordítja energiáit. Ha minden körülmény a növény szájízének megfelelő volt, akkor egy év alatt akkora hagymát fejleszt, ami hajtatásra ismételten alkalmas. Mégis azt javaslom, hogy egy év után ne az összes hagymát hajtassuk meg, hanem egy részével a következő évben ismételjük meg a hagymanövesztési eljárást. Ekkor még nagyobbá válik, ami még szebb, erősebb virágot eredményez. Ha nincs kedvünk vesződni a hagyma nevelgetésével, akkor ültessük ki a kertbe és ott a többi hagymás növényünk életét folytatja. Ha nincs kertünk ahol nevelgessük a növényeket, akkor ajándékozzuk el egy kertbarát ismerősünknek, vagy dobjuk ki a hagymákat. Forrás: