Ezért együk! -Az E vitamin szerepe az egészségben 2021-11-14 Blog, Egészséges otthon, Természetesen, Zöld Megosztás: Tweet Az E-vitamin legalább olyan fontos szerepet tölt be a szemünk épségének megőrzésében, mint az A-vitamin. Mit tudhatunk erről a vitaminról, és hogyan pótolhatjuk? Látásunk az egyik legfontosabb érzékszervünk, mivel a környezetünkből begyűjtött információk jelentős részét a szemünkkel „szedjük össze”. A modern ember egyre nagyobb megterhelésnek teszi ki a szemét a képernyő előtt töltött munkával, a sok olvasással vagy a televíziózással. Fontos ezért, hogy ápoljuk és tápláljuk szemeinket, többek között megfelelő élelmiszerek fogyasztásával és vitaminok szedésével. Ha a szem egészsége kerül szóba, leginkább az A-vitaminra asszociálunk, holott ez a fajta vitamin is legalább olyan fontos szerepet tölt be a látásunk megóvásában. E-vitamin: a szem egészségéért Az E-vitamin egy zsírban oldódó vitaminfajta, emellett antioxidáns hatású, vagyis védi a szervezetet az oxidatív stressz hatásaival szemben. Rendszeres pótlásával megelőzhető többféle szembetegség, például a szürke hályog is. Az elváltozás lényege, hogy a szemlencse átlátszósága folyamatosan csökken, emiatt pedig a betegek látása fokozatosan homályosabbá válik. Fotó: 123rf.com A betegség a nevét is erről kapta, a “cataracta” görög szó vízesést jelent, mivel a beteg látása idővel olyanná válik, mintha vízfüggönyön nézne keresztül. Ez a vitamin segít hatástalanítani a káros szabadgyököket, és az erek épen tartásában is fontos szerepük van. Nagy mennyiségben megtalálható a vitamin például a napraforgómagban, földimogyoróban, a mangóban, a hámozatlan, szárított mandulában vagy a mogyoróban. Nem csak télen fontos a megfelelő vitamin- és ásványi anyag bevitel, szervezetünk speciális igényeire egész évben ajánlott odafigyelnünk. A kérdés sokkal inkább az, mikor milyen vitaminokra van szükségünk? Személyre szabott vitaminpótlás – Mit jelent ez és hogyan álljunk neki? Az állati eredetű élelmiszerek E-vitamin tartalma nagyban függ az állatok takarmányozásától, de általánosságban a hús, a máj és a tojás tartalmaz jelentősebb mennyiségű vitamint. A táplálékkal bevitt E-vitamin mennyisége nagyban függ a benne lévő zsír mennyiségétől és minőségétől, a növényi eredetű zsiradékokban többet találunk belőle. Ez a mennyiség azonban szükséges is, mert ezek a zsiradékok növelik az E-vitamin szükségletet. Szerencsére változatos étkezéssel viszonylag könnyen pótolható az E-vitamin, hiánya így csak nagyon ritkán okoz megbetegedéseket. Tartós megvonása idegi károsodásokkal, a nemi aktivitás esetleges csökkenésével járhat, valamint a vörösvértestek is károsodhatnak. Forrás: https://napidoktor.hu/index