10 tipp az anyatej mennyiségének növeléséhez – 2.rész 2018-01-23 Blog, Kebelbarát Megosztás: Tweet Hogyan szaporítható természetesen az anyatej? Nehezen szoptatunk, nem találjuk elegendőnek az anyatej mennyiségét? Érdemes kipróbálnunk tíz alapvető élelmiszert, amelyek segíthetnek ebben, a görögszénamagtól kezdve a fokhagymáig. Sok anyuka szembesül azzal a problémával, hogy nem tűnik elegendőnek a teje a csecsemő szoptatásához. Noha a szoptatás élettani folyamat, az anyatej mennyiségének növelését bizonyos élelmiszerekkel is lehet fokozni – érdemes kipróbálni az alábbiakat. Az első 5-öt cikkünk előző részében soroltuk fel. Lássuk a második 5-öt! 6.Ajwain mag: ezt a magot gyakran használják emésztés segítésére, valamint a székrekedés tüneteinek enyhítésére. Hozzájárul viszont az anyatej mennyiségének növeléséhez is. Így próbáljuk ki: édeskömény és ajwain magok keverékét áztassuk be egy pohár vízben, majd igyuk meg reggel. Lehet azonban a magvakat salátához, körethez is fogyasztani. 7.Zab: kiváló reggelire, kalciummal, rosttal és vassal megpakolva. Egy tálnyi zab tökéletes az anyatej mennyiségének szaporításához is. Így próbáljuk ki: hagyományos reggelit készíthetünk belőle tejjel, de egyéb zabételek is kreálhatók ezzel az alapanyaggal. 8.Zöld leveles zöldségek: a különféle tököket is ajánlani szokták az anyatej szaporításához, így a keserű tököt, almatököt, szivacsos tököt. Ezeket a zöldségeket egyébként megemészteni is könnyű, s komoly tápértékük van. Így próbáljuk ki: készítsünk mindegyikből próbaképpen ételt, választott fűszerekkel. Levüket is használhatjuk azonban, reggel fogyasztva, pohárban. 9.Piros zöldségek: az édesburgonya, a yamgyökér, a répa és a gyökér béta-karotinban gazdag, egy szoptató nőnek érdemes beiktatnia az étrendjébe. Nemcsak növeli az anyatej mennyiségét, de a máj egészségét is javítja, vastartalma pedig megóv szülés után a vérszegénységtől. Így próbáljuk ki: salátaként, köretbe, tetszés szerint fűszerezve kiválóan fogyaszthatóak, egy kis mennyiségű olajjal vagy ghee-vel. 10.Szárított gyümölcsök: egy maréknyit nyugodtan ehetünk belőlük, vagy hozzáadhatjuk desszerthez. Így próbáljuk ki: a szárított gyümölcsök ehetők magukban, de akár pirítva, ghee-hez adva, vagy porrá tört mandulával is kitűnőek. Különféle desszertekhez ugyancsak adhatjuk. Forrás: https://napidoktor.hu/index.php