10 tipp az anyatej mennyiségének növeléséhez – 1.rész

Hogyan szaporítható természetesen az anyatej?

Nehezen szoptatunk, nem találjuk elegendőnek az anyatej mennyiségét? Érdemes kipróbálnunk tíz alapvető élelmiszert, amelyek segíthetnek ebben, a görögszénamagtól kezdve a fokhagymáig.

Sok anyuka szembesül azzal a problémával, hogy nem tűnik elegendőnek a teje a csecsemő szoptatásához. Noha a szoptatás élettani folyamat, az anyatej mennyiségének növelését bizonyos élelmiszerekkel is lehet fokozni – érdemes kipróbálni az alábbiakat.

szoptatas

1.Görögszéna vagy methi mag: a görögszéna-magnak ún. galaktogogémiái vannak, amelyek segítik az tejtermelődést szülés után. Számos orvos tanácsolja is ennek fogyasztását az anyatej mennyiségének fokozásáért.

Így próbáljuk ki: a methi magvakat ételeinkbe szórva ehetjük vagy éjszakára beáztatva, másnap reggel egy pohár vízzel is megihatjuk. Tea formájában is fogyasztható: forraljuk fel a magvakat vízben, majd szűrjük le és melegen igyuk meg.

2.Édeskömény magvak: a görögszéna magvakhoz hasonlóan hatékonyak az anyatej mennyiségének fokozásában. Gyakran eszegetve az emésztést is segítik, valamint könnyebbséget nyújtanak székrekedés esetén, mely szülés után előfordulhat.

Így próbáljuk ki: áztassuk az édeskömény magvakat egy üvegben éjszakára, s igyuk meg kora reggel. Fel is forralhatjuk vízzel, s melegen fogyaszthatjuk. Zöldségkörethez, rizshez, desszerthez is adhatjuk azonban az anyatej mennyiségének fokozására. Akár külön is elrágható.

3.Fokhagyma: terápiás hatásairól régóta ismert a fokhagyma, de az újdonsült anyák tejmennyiségét is fokozza. Egyes tanulmányok szerint a fokhagymát fogyasztó édesanyák hosszabb ideig is tudtak szoptatni, mint akik nem ették ezt a gyógynövényt.

Így próbáljuk ki: 2-3 gerezd fokhagymát érdemes megenni naponta a tejmennyiség fokozására. Zúzva, krém formájában, zöldségekkel és ételekhez keverve is jól járunk vele.

4.Köménymag: szintén segíti az anyatej termelődését, de mellette vasban gazdag és segít megerősödni szülés után.

Így próbáljuk ki: pirítsuk meg a köménymagot, s adjuk a napi ételeinkhez, zöldségköretekhez. Íróhoz, túróhoz szintén párosítható. Fogyaszthatjuk önmagában, vízzel is, ha éjszakára beáztatjuk és reggel megisszuk a pohár vizet.

szezámmag

5.Szezám magvak: a fekete és a fehér egyaránt jó, a kalcium és a réz kiváló forrásai. A szezámmag ugyanakkor egyéb tápanyagokban is gazdag, melyek az anya és a baba számára is igen előnyösek.

Így próbáljuk ki: a szezámmagot is lehet pirítani és ételekbe szórni, de salátákban, zöldségköretekben is kitűnő. Lencsét ízesíthetünk vele vagy bármely egyéb hüvelyest, amelyet köretként fogyasztunk.

A cikket folytatjuk.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.