Ételek, amik segítenek a stressz oldásában 2018-04-20 Blog, Természetesen Megosztás: Tweet Stresszes élmények hatására (még akkor is, ha ezek nem túlságosan jelentősek), a kortizol szint megemelkedik, előidézve az ételek utáni sóvárgást. Ilyenkor pedig szénhidrátban gazdag és édes ételeket kívánunk. Ez egy ördögi kör: minél többet eszünk, hogy száműzzük a stresszt, annál rosszabbul érezzük magunkat. És ha ez nem lenne elég, a kortizol az alakunkkal is elbánik, mivel felelős a hasi zsír felhalmozódásában. Így, amikor stresszűző ételekről beszélünk, ne a hagyományos értelemben vett édességeket és gyorsételeket értsük alatta, hanem olyan ételeket, amelyek valójában képesek megnyugtatni minket. Ezt a hatást kiválthatja egy speciális tápanyag vagy egy olyan optimális energiaforrás, ami egész napra feltölt és kiegyensúlyozottá tesz. Avokádó Ez a krémes finomság messzire elűzi a stresszt. Sok luteint, béta-karotint, E-vitamint és több folsavat tartalmaz, mint bármely más gyümölcs. Egyetlen adagban (negyed avokádó) rengeteg B-vitamin is rejlik. Bár valójában gyümölcs, fontos tudatosítani, hogy leginkább zsírt tartalmaz, ezért kiemelten figyelj oda a mennyiségre. Csak vékonyan kend a szendvicsre, így is nagyszerű ízt ad neki. Bogyós gyümölcsök Az áfonya magas antioxidáns tartalma miatt egyedülálló, de az összes bogyós gyümölcs: az eper, a málna és a szeder is, gazdag C-vitaminban, amely a kutatások szerint hatalmas segítséget nyújt a stressz leküzdésében. Most épp szezonálisak, de fagyasztva télen is élvezheted áldásos hatásukat. Kesudió A hazánkban kevésbé népszerű kesudió kiváló választás, magas cinktartalma miatt. Az alacsony cinkbevitel ingerültséget és idegességet okoz. Ráadásul szervezetünk nem tudja raktározni a cinket, így kiemelten fontos, hogy mindennap fogyasszunk cinkben gazdag ételeket. Zabpehely Bár most listánk végén szerepel, de ha stresszűző ételekről beszélünk, nem hagyhatjuk ki a zabpelyhet. Ez a komplex szénhidrát szerotonint termel az agyban, amely a jó közérzetért felelős vegyület. A szerotonin nemcsak antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, de nyugtató hatása miatt leszámol a szorongással is. A kutatások bebizonyították, hogy azok a gyerekek, akik zabpelyhet fogyasztottak reggelire, sokkal jobban teljesítettek az egész délelőtt folyamán. Ráadásul béta-glükán tartalma miatt tovább biztosítja a jóllakottság érzetét, mint más teljes kiőrlésű szénhidrát. Ha nincs időd reggel, mikróban gyorsan elkészítheted. Ha kicsit több időd van, akkor főzd fel egy kis tejjel, vízzel vagy a kettő keverékével, ízesítsd mézzel, tegyél bele ízlés szerint gyümölcsöket és kész is a tápláló reggeli! forrás: pozitivnap Forrás: https://napidoktor.hu/index