Cinkelj, nagyi!

Több cinkbevitelre szorulnak az idősek, mivel koruk miatt szervezetükben nehezebben szívódik fel

A kutatók szerint, ahogy az ember idősödik, úgy csökken a szervezet képessége, hogy felszívja a cinket, holott az nagyon fontos az egészség szempontjából. Különösen a vegetáriánusok dolga komplikáltabb, mert zöldségekből és gabonából sokkal nehezebb megfelelő mennyiséghez hozzájutni, mint a húsokból és a tenger gyümölcseiből.

Az Oregon Állami Egyetem kutatói most először fedezték fel, hogy az idős kornak szerepe van a cinkhiány kialakulásában, ami gyengíti az immunrendszert, és olyan gyulladásokhoz vezethet, amiket különböző komoly betegségekhez társítanak – mint a rák, egyes szívproblémák, autoimmun betegségek és a diabétesz.

A tanulmány alapját állatkísérletek szolgáltatták. A laboratóriumi jószágoknál kiderült, hogy az idős példányok esetében a cink-transzporterek szabálytalanul működnek. A cinkhiány jeleit mutatták és gyakoribbak voltak esetükben a gyulladások, noha cinkben gazdag táplálékot kaptak. Mikor a cink mennyiségét tízszeresére emelték a táplálékban, a szervezetük visszaállt a rendes kerékvágásba.

asvanyok10

Sok esetben a gyulladás normális, része a szervezet védekezésének, más esetekben egyértelműen hozzákapcsolható szinte minden degeneratív betegséghez, mint amilyen a rák is. Éppen ezért a tanulmány vezetője, Emili Ho szerint nagyon fontos, hogy az idősek több cinket vigyenek be szervezetükbe. A férfiaknak 11, a nőknek 8 milligramm a javasolt mennyiség naponta.

Jelenleg azonban az idősek számára ugyanaz a mennyiség van előírva, mint a fiatal felnőttek esetében, pedig a szervezetük már nem képes megfelelően feldolgozni. Ho szerint ez a probléma komoly vizsgálatot igényel. Mindenesetre túl sokat sem szabad bevinni a szervezetbe, mert az negatívan befolyásolhatja más tápanyagok felszívódását, például a vasét vagy a rézét.

Forrás: