Meztelenkedjek a gyerekem előtt?

Sok családban meztelenül flangálnak a szülők, másokban állig beöltözve látják csak aput és anyut a gyerekek. Árt a gyereknek, ha testet lát vagy használ?

Ahogyan általában minden lelki jellegű kérdésben, úgy ez esetben is azt lehet mondani: nincsenek kőbe vésett szabályok. A szakpszichológus szerint alkat, személyiség kérdése, kiben miként csapódik le a mezítelen test látása vagy nem látása.

Ne maradjanak kérdőjelek!

Kóti Ilona szerint mindenesetre, a test természetes, vagyis önmagában a felnőtt test látványa egy gyermek számára nem lehet negatív hatású. Problémát sokkal inkább jelenthet az, ha nagyobb korára kérdőjelek maradnak benne.

Nagyon fontos kérdés, hogy mi magunk a saját kultúránkban mennyire vesszük természetesnek a testünket, tisztában vagyunk-e egyáltalán azzal, hogy mi a test? Meghatározó, hogy a szülőknek mi erről a gondolata: rejtegetnivaló dolog, vagy természetes. A test – hangsúlyozza a pszichológus – természetes, totális valóság. Ha nem tanítanának meg róla másképp gondolkodni, akkor egész életünk során természetesnek vennénk, hiszen az.

ar99odaw1

Fedetlen keblű vagy garbós asszonyok

Alul, vagy felülöltözöttségünk persze társadalmi berendezkedés kérdése. Nomád társadalmakban magától értetődő a fedetlen keblű asszony, vagy a csak éppen takaró öltözetek. Egy, a test látványát ismerő, és megszokó ember számára, nagyon fontos a túlzott szégyenérzet hiánya. Testtudata, jó eséllyel egészségesebb lehet, mint egy olyan emberé, aki testismeretét magazinokból vagy más, szabályozott fórumokból meríti, míg maga és a társadalom más tagjai nyakig be vannak öltözve..

Pubertáskorban nincs mese

A fejlődés szempontjából hihetetlenül fontos tudnunk, hogy a pubertáskor arra van kitalálva, hogy az ember elkezdje gyakorolni a hetero kapcsolatait. Nem konkrétan szexuális értelemben, minden téren. Az ilyenkor megnövekedett egyes hormonszintek miatt, nem is nagyon tud mást tenni.

Temperamentumban vannak különbségek, de kikerülni nem lehet. Ha ekkor a fiatal nincs tisztában azzal, hogy van cicije, fütyije, puncija, az bizony káros lehet. Fizikálisan erre a korra megérnek akkor is, ha lelkileg még nem.

xay5uohx

A gyerek nem tudja mi az

Egy gyerek alapvetően, semmiről nem rendelkezik előzetes képzettel, így a testével kapcsolatban sem. Amit ,,tud", azt a szülőktől veszi, általában úgy, ahogyan ők tanulták. Hogy ehhez a képzethez, ehhez a fogalomrendszerhez hogyan viszonyulnak, nem negatív vagy pozitív, egyszerűen egy test, amely mindenki számára mást jelent.

Szexuális élet és testtudat

A testtudatnak természetesen sok köze van a szexualitáshoz is, ugyanakkor egy természetes testtudatból, nem következik természetesen jó szexuális élet. Ebben ugyanis már más tényezők a meghatározóak.

,,Takart" társadalom vagyunk

Az emberi gondolkodást, természetesen meghatározza a felépítményrendszer (társadalom), amelyben él. Az e csoportban létrejött normákat viszont, nem kötelező elfogadni! Ma normának számít, hogy ne mutogassuk magunkat a gyermeknek, de ezen lehet változtatni.

Forrás: