Az anyai depresszió

A depressziós édesanyák gyermekeinek magasabb a stresszhormon szintje és gyakoribb, hogy neurológiai vagy viselkedési zavaruk van.

„Ennek egyik lehetséges magyarázata, hogy érzékenyebbek a stresszre és sokkal erőteljesebb választ adnak rá, ráadásul kevésbé tudnak megnyugodni stresszes szituációban” – magyarázza a kutatás vezetője, Delia M. Vazqueza, a Michigan Egyetem kutatója A kutatók az anyai depresszió és a gyermekek neuroendokrin rendszerének fejlődése közötti kapcsolatot vizsgálták, amelyik a szervezet stresszreakciójáért, a hangulatért és az érzelmekért felelős.

A depressziós édesanyák gyermekeinek két hetes korukban kisebb volt az izomtónusuk, mégis gyorsabban reagáltak olyan ingerekre, mint egy harang vagy csörgő hangja vagy a fényingerekre, amelyek segítségével az idegrendszer érettségét vizsgálják.

shutterstock_25259167

„Nehéz megmondani, hogy ezen válaszok mikortól válnak kórossá, vagy milyen hatásai vannak hosszútávon” – mondja az eredményeket bemutató tanulmány első szerzője, Sheila Marcus.

„A kísérletek még kezdeti stádiumban tartanak. Célunk, hogy megtaláljuk azokat az édesanyákat és gyermekeiket, akik több figyelmet igényelnek, illetve, hogy kiemeljük azokat, akik a szülés utáni segítő programokból a legtöbbet profitálhatnak." – tette hozzá. A kutatók szerint, azon kismamáknak, akik terhesség alatt megtapasztalták a depresszió tüneteit, célszerű szakember segítségét kérni. Megjegyzik, hogy a segítség illetve a szülés utáni jó anya-gyermek kötődés fokozza a gyermekek idegrendszerének fejlődését és csökkenti a stresszhormonok szintjét.

Forrás: