Ne fáradj, igyál teát

Egy csésze tea valóban hatékonyan felpörgeti az agyunkat, állapították meg holland kutatók.

Alapvetően brit tusósoktól volna igazán stílszerű olyan eredményekről tudomást szerezni, amelyek a tea egészégügyi jótékony hatásáról szólnak, de a legújabb ilyen kutatást ezúttal nem a szigetország lakói, hanem holland kollégáik végezték. Az eredményeik pedig arról árulkodnak, hogy a teában található összetevők javítják az agy teljesítőképességét és figyelmet is élesítik.

A holland tudósok negyvennégy, negyven évnél fiatalabb korú önkéntes szellemi teljesítőképességét vizsgálták, elsősorban arra koncentrálva, hogy a teában megtalálható L-teanin aminosav és koffein metilxantin-származék milyen módon hatnak a résztvevőkre. A kísérleti alanyok egy része valódi teát fogyasztott, míg a kontroll csoport csak annak látszó, de teát és így a két említett összetevőt egyáltalán nem tartalmazó italt.

shutterstock_71689894

Az eredmények azt mutatták, hogy a fogyasztás követően húsz-hetven perccel a valódi tea jelentősen javította számos feladat végrehajtásában a résztvevők teljesítményét – ezen felül a teát fogyasztók ébersége is fokozottabb volt, mint a placebo csoport tagjaié. Mindezek mellett a tea láthatóan a fáradtság érzetét is csökkentette a résztvevőknél.

A Nutritional Neuroscience szaklapban a vizsgálatról megjelent tanulmányban a szerzők úgy fogalmaznak, hogy eredményeik szerint a két kulcs-összetevő a teában elősegíti a koncentrálóképesség javítását a komoly szellemi igénybevételt igénylő feladatok esetében. Korábbi vizsgálatok kimutatták azt is, hogy a teafogyasztás csökkenti a szív- és érrendszeri panaszok, a daganatos betegségek, sőt, akár a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát is. A kutatók úgy vélik, hogy a korábbi kutatások adataival összevetve a legújabb vizsgálatok is azt támasztják alá, a teafogyasztás az egészségi állapot megőrzésének fontos eleme.

Forrás: