Pozitív hatású gyógyteák

Azok, akik odavannak a hagyományos kávéból és teából eredő koffeinlöketért, általában nem veszik komolyan a gyógyteafogyasztás előnyeit.

Az Agricultural Research folyóirat cikkéből azonban az derül ki, hogy a gyógyteák széles körű egészségügyi előnyei többek puszta kitalációnál.

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium megbízásából készült tanulmányban bostoni kutatók a három legnépszerűbb amerikai gyógytea fogyasztásának előnyös egészségügyi hatásait vizsgálták.

Diane McKay és Jeffrey Blumberg először a kamillát vették górcső alá. A kamilla állítólag nyugtató hatású, a két kutató azonban meglepetten tapasztalta, hogy egyetlen klinikai kísérlet sem bizonyította eddig ezt a hatást. A korábbi vizsgálatok összegzése során azonban kimutatták, hogy a nyugtató hatáson felül a kamilla antimikrobiális hatással valamint jelentős vérlemezke-felhalmozódás gátló hatással rendelkezik.

kamilla

A kutatók a borsmenta tea bioaktivitásáról is beszámoltak. A kísérletek során az derült ki, hogy a borsmenta jelentős antimikrobiális és antivirális tulajdonságokkal rendelkezik, erős antioxidáns és tumorgátló hatást fejt ki, és bizonyos mértékű allergia elleni tulajdonságokkal is rendelkezik.

Humán klinikai kísérletek alapján a kutatócsoport arról is beszámolt, hogy a csipkebogyótea fogyasztása vérnyomáscsökkentő hatást gyakorolt pre-hipertenziós (a magas vérnyomás alsó határán lévő) illetve enyhe magas vérnyomásban szenvedő emberekben. McKay és Blumberg úgy vélik, a gyógyteákkal kapcsolatos rendelkezésre álló kutatási anyagok elég meggyőzőek ahhoz, hogy további klinikai kísérleteket végezzenek.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.