Arccal a hajnak

Hajforma az arcformához. Nagyon sokat dob a megjelenésen, ha eltaláljuk a hozzánk illő frizurát. Gondoljuk át, milyen az arcformánk, s ehhez mi áll a legjobban.

Alapvetően ötféle arctípus van, mindegyikhez meg lehet találni a leginkább illeszkedő hajformát. Egészen más és előnyösebb külsőt varázsolhatunk vele magunknak!

Szögletes arcforma

Leginkább a széles homlok, a határozott áll és a kiugró arccsontok jellemzik – ilyen arca van a legtöbb hírességnek, például Jennifer Aniston-nak, Hilary Swank-nek, vagy Paris Hilton-nak. A lépcsőzetesen vágott, hosszú hajviselet mindegyiküknek jól áll. A széles homlok miatt azonban akár egy kicsit lazább frufru is jöhet, a túlságosan rövid viszont nem előnyös.

shutterstock_599618471

A szögletes vonásokról kissé eltereli a figyelmet, ha laza esésű hullámok vannak a hajban, tépett a frizura vagy asszimetrikus. A szögletes, "szigorú", felnyírt frizurák nem állnak jól ehhez az arcformához, inkább a könnyedebb stílus követendő.

Ilyen van például Cameron Diaz-nak, Kate Bosworth-nek, Kate Hudson-nek vagy Catherine Zeta Jones-nak. A kerek arcformát az jellemzi, hogy az áll és homlok közti távolság nagyjából ugyanannyi, mint a két arcél közötti.

Ezt az arctípust legjobban hosszú és főként egyenes frizurákkal lehet kiemelni. Ha azonban göndör a hajunk, lépcsőzetes vágással is vékonyíthatunk az arcélen. A laza hullámok is előnyösek. A fru-fru kevésbé jó ötlet, de lehet olyan, amely oldalra van fésülve. Lehet persze rövid hajunk is, de érdemes ilyen esetben oldalt tépett frizurát viselni.

Ovális arc

shutterstock_600225733

Szinte minden hajtípus előnyös lehet az ilyen arcformával rendelkezők számára – Cindy Crawford, Hayden Panettiere, Jessica Alba és Gwyneth Paltrow legyenek a példák előttünk. Keskeny, egyenletes forma ez, amihez az egészen rövidtől a hosszú hajig mindegyik frizura jól mutathat. De ne alkalmazzunk felesleges és optikailag nyújtó megoldásokat, például fejtető-tupírt. A tartás nélküli hajat kisebb trükkökkel száríthatjuk akár kissé kócos hatásúvá. Az ovális arcformához a fru-fru és az anélküli viselet is jól áll.

Oldalt érdemes növelni a hajformát azoknak, akik ilyen arccal rendelkeznek – Anne Hathaway, Penelope Cruz, Lindsay Lohan és Liv Tyler hosszúkás arcú, jellemzőjük a keskenyebb arc, magas homlok. Általában az állig érő, egyenletesen lépcsőzetes, oldalt szélesebb hajforma előnyös. Nem túlságosan, de rövidebb is lehet, a rendezetlen hatású, kócos, hullámos frizura pedig telitalálat, különösen egy kis fru-fruval. Az egyenes és vékony szálú hajat is fel lehet dobni különféle hajformázó habokkal, vagy "rakoncátlanra" lehet szárítani…

Háromszögletű arcforma

Portrait of beautiful woman wearing white fur hat

Szívformájú arcnak is nevezik – ilyen van például Natalie Portman-nek, Reese Witherspoon-nak, Michelle Pfeiffernek vagy Victoria Beckham-nek. A homlok széles, az áll hegyesebb, az arccsontok határozottak.

A vállig érő hajviselet a legcélszerűbb ennél az arcformánál, a fru-fru pedig nagyon előnyös – és ajánlott, mert keskenyíti a homlokot. Jól mutat a középen levő választék. Rövid haj is állhat jól a háromszögletű archoz, de olyan, amely a homlok és a határozott arccsont szélességét oldalt lágyítja.

Forrás: