Szentpéteri Csilla állítja: A zene gyógyít (2. rész)

A közelmúltban elterjedt a hír, hogy Szentpéteri Csilla beteg, nem tudja a kezét használni. A zongoraművész számára nincs rosszabb állapot, amikor nem engedelmeskednek az ujjai.

Az előző cikkünkben közöltük a világhírű előadóművész határozott cáfolatát. Az interjú sorozat befejező részében a  családi háttérről, a zene gyógyító hatásáról lesz szó. A Kongresszusi Központban megrendezésre kerülő  június 7-ei koncertjére a felkészülés teljes erővel tart.   

Napidoktor: Hogyan tudsz egy ilyen nagy fellépés előtt jó anya, kiszolgáló feleség, egyszóval háztartási társ lenni a család körében?

Szentpéteri Csilla: Ilyenkor szoktam érezni, hogy mennyivel nehezebb nőként ennyi poszton megállni a helyem. Egy férfinek azért könnyebb, mert a felesége bevásárol, meleg étellel várja, kimos, kivasal, kitakarít és odafigyel a csemetékre is. És ha ezzel egy időben még dolgozik is, hát az becsülendő, de nagyon. Nekem viszont még este hétkor kell a topon lenni, a legjobb hangulatban, legfrissebbnek, legtökéletesebbnek, amikor a színpadra kilépek. Senki nem kíváncsi a bajaimra, a fejfájásomra, a fáradtságomra. Megvette a jegyet, önfeledten akar szórakozni, felüdülni, a zene összes halmazállapotát átélni az én Zongorabolygómon. Szerencsés vagyok, mert a férjem nem igényli ezt a fajta kiszolgálást, ha nem vagyok itthon, nem esik kétségbe. Megtalálja a hűtőt, mostanában főzőcskézik is kitűnően, miközben óriásplakátot tervez, lemezborítókat, színpadi látványtervet csinál, s készíti a LED-falakhoz az animációkat.

Szentpeteri_Csilla_1_640Kérdés: A nagy koncertre való felkészüléshez  egészséges, alkotóképes állapot szükséges. Mit teszel ezért?

Szentpéteri Csilla:Minden vasárnap este eltervezem, hogy hétfőtől edzek. Ezt teljes erővel eltervezem 🙂 aztán valahogy sose marad rá idő. Az elmúlt három hétben azonban kényszerítem magam, hogy ne csak ránézzek a sífutógépre, mert attól valószínű nem fogok izmosodni, hanem valóban rá is álljak. Ilyenkor bekészítek egy jó filmet a számítógépembe, s úgy tekerek, hogy észre sem veszem. Rengeteg zöldteát iszom, négy éve nyírfacukorral édesítek mindent. Rengeteg zöldséget eszem, néha úgy érzem, lassan én is kihajtok. Imádom a lazacot és a calamarit, jázmin rizzsel, tepsis burgonyával, hmmm, nagyon ízletes. Bevallom, sose fogyókúráztam, a friss kenyér illata, libazsírral, lilahagymával ellenállhatatlan számomra, s én nagyon ideges tudok lenni, ha nem eszem. Nem is próbálunk úgy soha, hogy valakinek üres a gyomra. Komoly adag lucernaport, kurkumát, curry-t fogyasztok, s amikor lehet, tíz percre átmelegíttetem magam a nap sugarával. Mióta számítógépes zenei programmal írom a zenéimet, összekapcsolva a zongorával, így lehetetlen pózban, egy idő után kimenekülök a stúdióból és gyorssétálok egy hatalmasat a környéken.Utána sok citromos víz, és egy nagy adag igazi, magyar eper 🙂

Kérdés:   Úgy tartják, a zene gyógyít – bármilyen betegségben, bajban. Te is így gondolod?

Szentpéteri Csilla: Én nap, mint nap átélem a zene professzionális hatóerejét. Miután mindenféle színt igyekszem megfogalmazni a különböző melódiáimban, s a színpadi látványvilág is minden érzékszervre ható, így naponta olyan zenei hullámvasúton ülhetek, amitől rengeteg érzést átélhetek. A zene az egyetlen olyan gyógyír, mely minden lelkiállapotunkban azonnal segítségünkre siet és önzetlenül felszabadítja sérült lelkünket, boldogság hormonokat juttat el hozzánk, indiántáncra hív bennünket. Ha időzni akarunk fájdalmunkban, nem sürget, ha fürdeni akarunk örömünkben, megfürdet, ha repülni, megnöveszti láthatatlan szárnyunkat, ha pedig csendre vágyunk, elfogadja, ha kikapcsoljuk. Én azért is állítom össze mindig úgy a koncert  menüt, hogy komplett lelki feltöltődés legyen, temperamentumos, vágyódós, titkokkal teli, ízes, humoros, patetikus, borzongató, lelkes és tombolós – mert a napjainkban nem tudjuk ezeket mindig megélni, s ettől lehetünk frusztráltak, ingerültek. Azt hiszem, mostanság nagy szükség van ezekre a hangulatokra. (Korábbi cikkünket Szentpéteri Csillával az alábbi linken olvashatják >>)

SZENTPÉTERI CSILLA KONCERT, 2014. JÚNIUS 7.-ÉN A KONGRESSZUSI KÖZPONTBAN

szentpetericsillakoncertjegybudapestikongresszusikozpont1

Forrás: