Kisbaba érkezik

Közhely az a mondás, hogy a terhesség másállapot, de mégis igaz. A várandós nő szervezete egy megváltozott állapotba kerül. A méhen belül fejlődő magzatnak a legkritikusabb periódusa az első néhány hét.

Mi a teendő? A dohányzást, az alkoholt, a röntgensugárzást, a gyógyszerek szedését ajánlott abbahagyni. Az állapot felismerése egyénenként változhat, de nagy általánosságban (túl a havi vérzés elmaradásán) az émelygés, a reggeli hányás, az állandó hányinger, egyes ételek megkívánása, undor, aluszékonyság, fáradtságérzés, mellfeszülés, hangulati labilitás az első ?csengőhang? lehet.

Bár a terhesség nem betegség, mégis szükséges orvosi felügyelet hozzá. Szükség van a védőnőre, aki kapcsolatot tart a kismamával, vérnyomást mér, vizelet-ellenőrzést végez. Jól jöhet a gyógytornász is, aki terhes tornát vezet, a dietetikus, aki egészséges táplálkozást ajánl, ha szükséges diétát állít be. A méhen belül fejlődő magzat állapotának felmérése ultrahangvizsgálattal történik. Egy panaszmentes kismamának a terhesség során négy ultrahang vizsgálaton kell keresztül mennie. Az elsőt a 8-12 héten, a második a 18. héten.

A magzat veleszületett rendellenességeinek 75 százaléka szűrhető ki ezen az úton. A harmadik vizsgálat a 28. héten történik, az utolsó vizsgálatot a legvégén, a 38 héten szokás elvégezni. Ilyenkor már a magzat súlyát fel lehet becsülni, valamint a lepény és a magzatvíz milyenségét. Újabban létezik egy szuper ultrahang vizsgálat az úgynevezett 4D-s megoldás. Ekkor a szülők bepillantást nyerhetnek a baba belső világába is, éppen mit csinál a pici, kinyitja-e a száját, beveszi-e a hüvelykujját. Ezek rendkívül gyönyörű percek.

Szinetár Dóra ezt írta a Várandós naplójába: ?A 4Ds ultrahangvizsgálat nem csak az anyukának megnyugtató élmény. Én azt tanácsolom mindenkinek, hogy erre a szemrevételezésre ne egyedül, hanem családostól menjen el. Én is elvittem magammal Zolit, (Bereczki Zoltánt a férjet), de még Marci fiamat is. Zorka nevű kislányomról van egy komplett sorozatunk, ahogy ölelget, szeretget miközben bevackolta magát a hasamba??

Miközben mindannyian egészséges terhességre vágyunk, mégis szomorú adat, hogy a várandós nők több mint a felét (friss statisztikák szerint) veszélyeztetettnek nyilvánították. Kiváltó okok között szerepel, ha a kismama túl fiatal, ha a kismama elmúlt harminc éves, ha kialakul toxémia, mióma, vagy cukorbetegség. De, a koraszülések, a vetélések száma is nagyban befolyásolja ezt a negatív folyamatot.

Forrás: