Az egészség pénzfüggő

Szorosan összefügg az egészséggel a társadalmi megítélés és a szegények egészségtelenebbül élnek.

Hogy milyen kapcsolat van a dohányzás, a mozgásszegény életmód, az elhízás és társadalmi helyzet között, a berlini Robert Koch Intézetből, Thomas Lampert vizsgálta meg.

A nyomozás adatai az Intézet Telefonos Egészségügyi Felméréseiből származnak. A lefolytatott interjúk során az érintetteket a dohányzási szokásaikról, a fizikai aktivitásukról, valamint magasságukról és testsúlyukról kérdezték. Azonban meghatározza az érintettek társadalmi helyzete az oktatást, a foglalkoztatást, és a nettó jövedelmet is. Az elemzések célja az volt, hogy megtalálják az eltéréseket kor és nem alapján.3799Az adatok kiértékelése után megállapították, hogy az alacsonyabb társadalmi státuszban lévő férfiak többet dohányoznak, fizikailag passzívak és elhízottak is. Ugyanez a helyzet a nők esetében is, náluk azonban erősebb az összefüggés az elhízás tekintetében.

Figyelembe véve, hogy sok krónikus betegséggel is összefügg a dohányzás, a mozgásszegény életmód, és az elhízás, Lampert lehetőséget lát a megelőzésre, és a költségcsökkentésre is.

Forrás: