Oltás, nem oltás. Mit tegyünk?

Dr. Labancz László orvos és Dr. Jankovics István az Országos Epidemiológiai Központ osztályvezető főorvosa az oltások fontosságára hívta fel a figyelmet.

Az influenzát egy vírus okozza. Leggyakrabban az influenza A nevű vírussal találkozunk, de a B törzs is megjelenik. Nagyjából tízévente jelenik meg egy sokkal súlyosabb – esetenként halálos – tüneteket produkáló járvány. Az influenza C vírus általában pici gyermekeknél okoz megbetegedést – magyarázza és Dr. Jankovics István.

Az influenzás fertőzés ideális esetben egy hétig tartó betegséget jelent. Az influenza hirtelen kezdődő megbetegedés, tünetei között szerepel a magas láz, hidegrázás, köhögés, torokfájás, orrdugulás, nátha, izomfájdalom, fejfájás és fáradtság.

Ok és okozat

Ahogy belélegezzük a hideg levegőt, a nyálkahártyánkban található erek beszűkülnek, azonban ezek az erek lényegesen kevesebb oxigént juttatnak a sejtekhez, közben pedig a vírusok rohamos szaporodásba kezdenek, és a nátha már el is uralkodott rajtunk. A vírussal bárki megfertőződhet, szövődmények is előfordulhatnak bárkinél.

A leginkább veszélynek kitett személyek a gyermekek, a krónikus betegségben szenvedők (például az asztmások, a túlsúlyosak, diabetesesek), a gyengébb immunrendszerrel rendelkező betegek, a terhes nők. Néhány esetben kialakulhat egy bakteriális felülfertőzés, ami azonnali tüdőgyulladást okoz. Ez általában az idősebb emberekre, valamint a krónikus betegekre jellemző.

Kinek kell mindenképpen oltatni?

A megelőzés leghatékonyabb eszköze a védőoltás, a nem olthatók számára a védelmet az oltottak biztosíthatják. Tartsuk be az általános személyi higiéniás szabályokat. Rendszeresen mossunk kezet meleg vízzel és szappannal, zsebkendőbe köhögjünk! A kisgyerekek és felnőttek leginkább veszélyeztetettek, az ők oltása már egyre inkább elfogadott.

Az egészséges felnőtt viszont személyesen nincs különösebb veszélynek kitéve, viszont átadhatja a fertőzést a körülötte levőknek. Egyfajta szolidaritásból érdemes a felnőtteknek is beoltatni magukat. Ezért ha van idős szülő, kisgyerek a családban mindenképpen ajánlott. – hívta fel a figyelmet Dr. Labancz László.

Időkímélő oltópontok

Az oltópontok felállításával jelentős időt lehet megspórolni, hiszen nem kell elmenni a háziorvoshoz receptért, sorban állni a patikába, majd újra a rendelőben, hogy megkapjuk az oltást. Országos Oltópont-hálózatok létesültek, amely olyan ÁNTSZ által jóváhagyott működési engedéllyel rendelkező orvosi rendelőkből áll, ahol a mikrotűs influenzaoltás azonnal, megkapható.

Forrás: