Összefogás a szegénység ellen

Ezen a héten a „Szegénység elleni küzdelem” világnapja kapcsán sokan, sok fórumon és formában szólnak a nélkülözők megsegítésének fontosságáról.

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet október 16-ai munkaerő-piaci konferenciájának fókuszában a hátrányos helyzetű csoportok munka világába való visszavezetése, és a szektorok ennek érdekében történő összefogása állt. A Segélyszervezet a konferencián jelentette be új innovatív kezdeményezését: az Ygen Humánerőforrás Központot.

A konferenciát megnyitó Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója elmondta: „azokban az eszközökben hiszünk, amelyek nem csupán a nélkülözők helyzetének átmeneti enyhítésére alkalmasak, hanem amelyek valódi változást jelentenek, új irányba indítják el egy család életét. A Segélyszervezet nem kiszolgáló szervezet, hanem elvárásai vannak, az együttműködésre alapozunk mindent, a szegénységet felszámolni csak a szegények, azaz az egyes személyek közreműködésével együtt lehet.”

Az elnök-igazgató kiemelte továbbá: „A szegénység felszámolásának leghatékonyabb eszközét a munkavégzésben látjuk. Nem elég megteremteni a lehetőséget, képessé kell tenni az embereket, hogy élni tudjanak vele.  Ez a legfőbb feladata a Segélyszervezetnek, hogy alkalmassá tegye, a munka világába visszavezesse őket.”

Lévai Anikó a konferencia megnyitóbeszédében elmondta, hogy bármilyen katasztrófa alkalmával segített eddig az Ökumenikus Segélyszervezettel, mindig az volt a leghatékonyabb, amikor a humanitárius segélyezés mellett munkát is tudtak adni a bajbajutottaknak.

Ez egyrészt segítet átlendíteni a lelki traumán, másrészt előremutat a jövőbe, s közösségteremtő erővel is bír. A példabeli székely góbénak feltett hová vezet ez az út? kérdésre kapott válasz tanulsággal szolgál számunkra is a munka világában is, ugyanis nem az út visz el valahová, hanem nekünk kell eljutni rajta oda, ahova akarunk. A jószolgálati nagykövet asszony szerint a gazdasági válság sokakat a munka irányába fordít, s hogy keményen meg kel dolgozni mindenért, de azt is reméli, hogy ezáltal a munka örömét is minél többen meg fogják találni!

f%25C3%25B6ld1

Szűcs István, az Ökumenikus Segélyszervezet által létrehozott Ygen Humánerőforrás Központ vezetője előadásában elmondta: a "humánerőforrás képessé tétele kiemelt feladat, hiszen ez nagy segítséget jelent az elhelyezkedésben, a lehetőségek megvalósításában. Az Y generáció (18-35 éves korosztály) munkavállalása tekintetében hangsúlyozta, hogy a tudás-, készség- és attitűdszintű fejlesztésen van a hangsúly. Az Ygen Humánerőforrás tapasztalatai, az általuk képzett munkakeresők előző évektől kezdve mért magas elhelyezkedési aránya, továbbá a velük kapcsolatban álló munkaadók visszajelzései is ezt igazolják. Szűcs István elmondta, hogy hamarosan újabb speciális célcsoport kompetenciafejlesztésébe fognak, az egyik budapesti kerületben ‘terhelt’ munkavállalókat (hajléktalanok, tartós munkanélküliek, gyesről visszatérők) segítenek majd a munka világába."

A konferencián előadó, állami részről meghívott vendég volt dr. Cséfalvay Zoltán parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkár (Nemzetgazdasági Minisztérium) a munkaerő-piac átalakulásáról, Komáromi Róbert, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal főigazgatója pedig a munkaerő-piac szereplőiről, céljaikról s ezek harmonizálásának lehetőségeiről szólt, számos adattal illusztrálva előadását.

Az üzleti szektorból az Ökumenikus Segélyszervezet stratégiai partnereként egyrészt Kelemen Enikő, a Tesco Magyarország munkavállalói kapcsolatok és kompenzációs vezetője, másrészt Ladányi Gáborné Laczai Csilla, az evopro Kft. HR vezetője osztotta meg gondolatait a jelenlevőkkel. A kerekasztal-beszélgetésen részt vett Szalai Piroska, a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszteri biztosa is.

Forrás: