Hogyan diagnosztizálnak az orvosok?

Ugyanazok az agyi mechanizmusok zajlanak le az orvosok agyában, amikor felállítanak egy diagnózist, és amikor megnevezik a dolgokat – állítják a brazil Sao Paulo Egyetem kutatói.

Az orvosok gyakran már a pácienssel való találkozás első perceiben diagnosztizálják a beteget. Marcio Melo, az egyetem kutatója és csapata, hogy lássa milyen mechanizmusok mennek végbe ezekben a pillanatokban, az orvosok agyát funkcionális MRI vizsgálta meg. A képalkotó vizsgálat során az orvosok agyi aktivitását követték nyomon, miközben ők egy mellkasröntgent tanulmányoztak.

shutterstock_40210991

Az eredmények azt mutatták, hogy ugyanazok az agyi területek mutattak aktivitást, mint amikor arra kérték őket, hogy nevezzenek meg bizonyos dolgokat. A doktorok egyébként átlagosan 1,33 másodperc alatt neveztek nevén a betegséget, ami nagyon gyorsnak számít. Ez volt az első olyan kutatás, ami az orvosok diagnosztizálásának a mechanizmusait vizsgálta, és az eredmények hozzájárulhatnak a hibák kiküszöböléséhez is. A tanulmány a PLoS ONE online folyóiratban jelent meg.

Forrás: