Világkörüli demencia

A demencia különböző típusai világszerte az idős korral járó leggyakoribb betegségek. A 85 éven felüli emberek egyharmada szenved demenciában

A demencia kezdeti stádiumában gyakran jelentkeznek memóriazavarok. Például a páciensnek hirtelen nem jut eszébe egy ismerős neve, akivel az utcán sétálva találkozik, vagy elfelejti, hogy a boltba indult vagy az üzletből a bolti bevásárlókosárral távozik.

Természetes, hogy a mindennapokban elfelejtünk ezt-azt, például nem tudjuk, hogy hol a mobilunk, vagy a kulcsunk, de ez még nem a demencia jele. Ha azonban az ilyesmi egyre gyakrabban fordul elő, azt már nem szabad figyelmen kívül hagyni.

idosek6

Ha túl sokszor kihagy a memória, az komoly figyelmeztetésnek vehető, és ha ilyenkor időben orvoshoz fordul, akkor idejében megkezdhető a megfelelő terápia. 50 éves kor előtt az Alzheimer-kór szinte sosem fordul elő, 50 és 65 éves kor között is nagyon ritkán, 65 éves kor fölött viszont minden öt évben kétszeresére nő a kockázat. Aki tehát a 65 éves kort betöltötte, és azt veszi észre magán, hogy egyre feledékenyebb, forduljon specialistához, és végeztesse el a standardizált memóriatesztet. Fontos a környezet szerepe, ha tapasztal ilyen tüneteket a családtagjával  kapcsolatban, próbálja meg erre felhívni az érintett családtag figyelmét.

alzheimer_kor2

Ne késlekedjen!

Sok érintett fél a végleges diagnózistól, ezért egyáltalán nem, vagy csak későn megy orvoshoz.

A feledékenységet hosszú ideig az öregedési folyamat velejárójának tekintették, és a hozzátartozók sokszor elzárkóztak a probléma elől. Ez a betegség azonban a hozzátartozókat is érinti, egyrészt azért, mert az ő segítségükre, támogatásukra, megértésükre nagy szüksége van a betegeknek, másrészt a hozzátartozóknak is meg kell küzdeniük a nehézségekkel, és cseppet sem könnyű elfogadni egy szeretett személy betegségét. A demencia valóban nem gyógyítható, de a betegség súlyosbodása egy jól megválasztott terápiával akár két évvel késleltethető. Minél korábban megvan a diagnózis, és minél hamarabb elkezdik a kezelést, annál tovább élheti a páciens a megszokott életét.

A memória romlása más okokra is visszavezethető, például a depresszióra. Az első jelek észlelésekor, az érintetteknek, illetve a hozzátartozóknak feltétlenül orvosi segítséget kell kérniük.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.