Erősmarok betegség?

A Dupuytren contractura a kézen lévő kötőszövet heges zsugorodása, melyhez az ízületek különböző fokú mozgáskorlátozottsága társul. Tünete, hogy az újjak lassan hajlított helyzetben zsugorodnak.

A Dupuytren contractura a tenyéri kötőszövetes állományának (bőnye) megvastagodása és heges zsugorodása, melyhez az ujjízületek behúzottsága társulhat. Konkrét okát az orvostudomány nem ismeri, több tényező is szerepet játszhat a kialakulásában. Erős markoló munkát végző embereknél például gyakrabban alakul ki, családon belüli halmozódás is előfordul.

Gyakran mindkét kezet szimmetrikusan érinti, lehet egy, vagy több ujjon is, és a kórkép – ritkábban ugyan – a talpon is jelentkezhet. A betegség legtöbbször csak műtéttel kezelhető hatásosan, de enyhébb esetekben, kezdeti stádiumban szóba jöhet gyógytorna, a fokozott igénybevétel csökkentése, és az ultrahangkezelés is. Ez utóbbi talán az egyedüli, amely a rosszabbodást valamelyest lassítja.

Terápiás megoldások és műtét

Mint terápiás lehetőség, az elmúlt években kifejlesztésre került egy rostbontó enzimet tartalmazó injekciós készítmény, melynek hatásossága bizonyított, de az eredményeket még jelenleg is vizsgálják. A jelenleg érvényben lévő szakmai gyakorlat alapján tehát az esetek legnagyobb részében műtéttel kezeljük a Dupuytren contracturát. Altatásban, vezetéses vagy helyi érzéstelenítésben végezzük a beavatkozást.

%25C3%25ADnh%25C3%25BCvelygyullad%25C3%25A1s9

A műtét lényege a bőr alatti heges szövetek kimetszése. Az operáció vértelenségben történik, a heges kötőszövetet teljes egészében eltávolítjuk, nagyon figyelünk a kisebb, mélyre hatoló zsugorodott rostok kiirtására is, mert ha azokat nem távolítjuk el, az elváltozás kiújulhat.  A heges rész igen gyakran közrefogja a finom, vékony ereket és idegképleteket, így a műtét nagyon alapos odafigyelést igényel.

Fontos az utókezelés!

Az operáció után gondos utókezelés következik, melynek eredményességéhez a páciens aktív együttműködése szükséges. A végleges gyógyulás 8-12 hét után következik be. Fontos a korai felismerés és szakszerű kézsebészeti ellátás, mert a Dupuytren contractura kezelés nélkül fokozatosan rosszabbodik és az ujjak behúzódása, mozgáskorlátozottsága súlyos fokúvá válik.

Forrás: