Föld fele szemüveges

Egy nemzetközi felmérés szerint az emberek közel hetven százalékának szüksége van valamilyen látásjavító eszközre, s ezen a területen ma még mindig a szemüveg a meghatározó.

Noha az optikai lencsék felhasználása már közel nyolcszáz éves múltra tekinthet vissza, a valódi áttörést a precíziós szemüveglencsék hozták meg, amelyeket Carl Zeiss jénai üvegcsiszoló mester műhelyében éppen száz évvel ezelőtt szabadalmaztattak. Az egykori németországi kisüzem ma már a világ egyik legnagyobb optikai vállalatává nőtte ki magát, számos gyáruk közül egyik Magyarországon található, amely európai kereskedelmi elosztó központként is működik, illetve a teljes lencse termékcsalád értékesítésével foglalkozik.

A cég az egykori világszabadalom bevezetése óta is folyamatos újításokkal járul hozzá ahhoz, hogy az emberek jobban lássanak, s ezzel javuljon életük minősége. Idén többek között egy olyan új bevonatot dobtak piacra, amelynek révén a törölgetésektől sem karcolódik a lencse, ráadásul a kellemetlen tükröződési jelenségek nagy része is eltűnik.

Egy átlagos szemüveges napi 12 órán át hordja szemüvegét, így joggal várja el, hogy a lencse tartósan karcolásálló legyen” – mondta Rósa Gergely, a neves szemüveglencse gyártó cég kereskedelmi vezetője a vállalat keddi sajtótájékoztatóján, amelyet az egykori találmány születésének századik évfordulója alkalmából tartottak.

Ennek az igénynek felel meg a cég legújabb terméke, a DuraVision Platinum. A lencse rétegei szorosan és strukturáltan illeszkednek egymásra, így az jobban ellenáll a káros külső behatásoknak. A legtöbb szemüveges naponta többször is megtisztítja a lencséket a portól vagy a látást zavaró foltoktól. A DuraVision Platinum szemüveglencséken lévő szabadalmaztatott bevonat megakadályozza, hogy a lencsék a törlés során elektrosztatikusan feltöltődjenek, így nem vonzzák a porszemcséket, míg a lencsékre rakódó zsíros vagy olajos foltokat az olaj-, zsír- és víztaszító felület tartja távol.

szem30

A DuraVision Platinum tükrözésmentes bevonata elődeihez képest húsz százalékkal csökkenti a lencse felületén keletkező kellemetlen csillogásokat. Egy nemzetközi tanulmány szerint a szemüvegesek leginkább a tartósságot és a reflexiók csökkentését várják el szemüvegüktől. „Ennek jegyében fejlesztettük ki ezt a réteget, amely jelentősem mérsékeli a tükröződést, megvédi a lencsét a karcolódástól és a tisztán tartást is megkönnyíti a viselője számára.” – emelte ki Rósa Gergely.

Azonban hiába a legmodernebb technológia, az embereknek önmaguknak is tenniük kell azért, hogy szemüket rendszeresen ellenőriztessék és látásukat korrigálják. „Sajnos ezen a területen mi magyarok igencsak elmaradtunk a fejlettebb országok mögött” – mondta a kereskedelmi igazgató.

„A magyarok átlagosan ötévente járnak szemészeti kontrollra, míg Németországban a szemüveget viselők kétszer ilyen sűrűn teszik ezt” – beszélt tapasztalatairól Kiss Márk, a Magyar Optikus Ipartestület Etikai Bizottságának vezetője, a Róna Optika tulajdonosa. A szakemberek javaslata szerint még panaszmentesség esetén is legalább kétévente el kell menni szemészeti vagy látásvizsgálati kontrollra.

Ma már tudjuk, hogy az emberi szem ugyanúgy egyedi, mint az ujjlenyomat vagy a DNS, ezért személyre szabott megoldásokra van szükség ahhoz, hogy a lehető legjobban lássunk. Az egyedi szemüveg elkészítésének alapfeltétele a pontos mérés, amelynek három különböző tényező: az objektív és a szubjektív fénytörés valamint a látásprofil meghatározására kell kiterjednie.

Az objektív fénytörés megállapítja a szem fénytörő tulajdonságait, vagyis azt, hogy az illető rövid- vagy távollátó, esetleg szemtengelyferdülése van. A szubjektív fénytörés vizsgálatának során a szemüveg viselője különböző szemüveglencséket próbál ki azért, hogy kiderüljön, melyik nyújt számára optimális látásélményt. A mérési folyamat harmadik lépésében a „hullámfront technológia” alkalmazásával kerül sor a szem látásprofiljának meghatározására. A hullámfront technológia a szemek egyedi fénytörési paramétereit méri és mint egy újlenyomat egyedi térképet rajzol ki a szem torzításairól.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: