Sárgaság helyett; kékkór

Milyen tünetei vannak, és hogyan kezelhető a kékkór, azaz a cianózis?

A kékkór, vagy más néven cianózis a beteg testi tüneteiről kapta a nevét. Jellemzője, hogy a bőr kékes színűvé válik a test több pontján. Kiváltó okai és gyógyítási lehetőségei többfélék lehetnek. Nézzük, mit kell tenni, illetve hogyan kezelhető a kékkórt!

A cianózis okai

A test egyes pontjain, főként a nyálkahártyával és vékonyabb bőrrel borított részeken – például arcbőr, ajak, orrcsúcs, vagy fülek – kékes szín jelenik meg. A cianózist a szervezet oxigénszegénysége váltja ki. Ez eredhet a vér lassú mozgásából, mely miatt a szövetek közé nem jut elég oxigén, illetve ha a tüdőben zajló gázcsere során nem kap elegendő mennyiségű oxigént a szervezet.

Oka lehet még a vér túl magas szén-dioxid tartalma. A kékkór hátterében tehát légzőszervi, vagy keringési rendellenességek húzódnak meg.

ver57

Tünetei

A betegség legjellemzőbb tünete a bőrön megjelenő kékes árnyalat. Mivel a keringési nehézségek során a szív nem képes elegendő mennyiségű vért pumpálni, így oxigénhiány lép fel. A kékes elszíneződés az ujjvégeken, ajkakon gyorsan észlelhető, így mielőbbi orvosi segítség kérhető. A tüneteket kivizsgálva a cianózis hátterében szívelégtelenség, keringési probléma, illetve tüdőbetegség állhat.

Kezelése

Az elsődleges feladat a tüneteket kiváltó betegség feltárása, majd annak kezelése. A megfelelő kórképet felállítva, a javulás a tünetek múlásával rövid idő alatt érzékelhetőek. Mivel mind a szív-, mind a légzésszervi problémák életveszélyes állapotot idézhetnek elő, a cianózis tüneteivel azonnal ajánlott a szakorvos felkeresése, valamint a kezelés megkezdése!

Forrás: