Oxigén: baj ha sok, baj ha kevés

Az Edinburghi Egyetem munkatársai megállapították, hogy koraszülöttek esetén az oxigénpótló kezelés növeli a túlélési esélyt, azonban nem jár kockázat nélkül.

A túl nagy mennyiségű oxigén szemkárosodással – akár vaksággal – jár, ezen felül a tüdő és az agy károsodását okozhatja. Ugyanakkor a túl kevés oxigén szintén veszélyeket hordoz, többek között halálhoz vezethet. A megfelelő koncentráció megtalálása nem könnyű feladat, ugyanis az egyensúlyi pont a gyermek állapotától függően mozgásban van.

baba413

Dr. Ben Stenson és munkatársai két tanulmányról számoltak be a New England Journal of Medicine április 28-i számában, mely 3681, 28. hét előtt született csecsemőre terjedt ki. Megállapították, hogy a 91-95 százalékos oxigénkezelés mellett jobb a túlélési arány, mint 85-89 százalékos oxigénszintnél. A születést követő 36. héten a magas koncentrációban részesülők 14,4 százaléka halt meg, szemben az alacsony szintűek 17,3 százalékával.

Az egyik tanulmány esetén, mely 1055 ausztrál és brit koraszülöttel foglalkozott, még szembetűnőbb volt a különbség: 13,3 százalék volt a halálozás a magas, és 21,8 százalék az alacsony oxigénkoncentrációjú csoportban. Az Egyesült Államokban le is kellett állítani egy klinikai vizsgálatot, ugyanis annyira szembetűnő volt a kimenetelbeli különbség.

Forrás:


Egy válasz