Vérnyomás, agy, vesék

Egy speciális ideggátló kezelés enyhítheti a magas vérnyomást.

Az agy és a vesék között szabályozókör megszakítása a gyógyszerre nem reagáló magas vérnyomásban szenvedő betegek 39 százalékában normalizálja az értéket – hangzott el az Intervencionális Radiológiai Társaság tudományos találkozóján Chicagóban.

Dr. Marc Sapoval (Georges-Pompidou Kórház, Párizs) vezetésével egy nemzetközi kutatócsoport 106, gyógyszeres kezelésre nem reagáló magas vérnyomásban szenvedő betegek tesztelt. A betegeket véletlenszerűen két csoportra osztották, az egyik további tablettákat szedett, míg a másiknál egy speciális eljárás segítségével elroncsolták a vesék beidegzését. A módszer során egy katéter-elektróda segítségével magas frekvenciájú energiát vezetnek az idegbe.

shutterstock_185673073

A beavatkozás után hat hónappal átlagosan 32 Hgmm-rel csökkent a vérnyomás magas (szisztolés) paramétere, míg 12 Hgmm-rel csökkent az alacsony (diasztolés) érték. Az eljárás a betegek 39 százalékánál hozott eredményt, ráadásul biztonságosnak bizonyult, ugyanis alacsony volt a szövődmények aránya. Az eljárás élettani háttere nem teljesen világos, de a kutatók véleménye szerint az idegroncsolás megszűnteti a szimpatikus idegrendszer túlsúlyát, ami fenntarthatja a magas vérnyomást. Amennyiben a további vizsgálatok megerősítik az eredményeket, az eljárás a jövőben rutin gyógyítás része lehet.

Forrás: