Nagy nyári teendőlista a káosz ellen

A nyári szünetben is kell némi rendszer, hogy a végére is egyben maradjon a család és mindenki ép ésszel ússza meg káosz nélkül az év legnagyobb kalandját.

széthullás ellen

Szeretem a szünidőt minden nehézség ellenére: tény és való, hogy sok gondot okoz a programok kitalálása, összeállítása, hogy az minden korosztálynak a legmegfelelőbb legyen, de a legnagyobb kihívást mégis az jelenti, hogy a gyerekeim a szünidő végére se hulljanak szét, a napoknak legyen valami rendszere, amelyet ráadásul mindenki képes betartani.

Itt most természetesen nem az év közben gyakorolt, minden részletében alaposan átgondolt, beosztott napirendünkre gondolok – amelyet aztán lehetőség szerint fél másodperc alatt kell újratervezni a nem várt események következtében -, hanem egy lazább és kötetlenebb formátumra, amely mindenki számára könnyedén tartható, nem veszi el a szünidő felhőtlen szabadságérzetét, de általa a gyerekeink nem hullanak atomjaikra és a visszarázódás a hétköznapokba kevesebb vesződséggel, kínnal jár szeptember elején.

Lehetek őszinte? Szégyen, nem szégyen, de én a nyár utolsó két hetében már alig várom, hogy elkezdődjön az iskolai év, visszazökkenjünk az egyszerű hétköznapokba, ahol rend van és kiszámíthatóság (ha-ha-ha), tudom, hogy kitől, mikor, mit várhatok. A nyári szünet idején ilyen nincs. A gyerekek folyamatosan csúcsra járatják magukat és ezáltal bennünket is, a napok összefolynak, az átélt élmények miatt néha olyanok, mint a búgócsiga, csak épp soha nem járnak le és még kikapcsológomb sincs rajtuk.

Ez a fajta rendszertelenség azonban hatalmas káoszt tud okozni, amely néha a gyerekeimet is letaglózza, amikor a tábori indulás előtt fél órával derül ki, hogy egy darab tiszta alsóneműjük sincs, mert ők elfelejtették kivinni a szennyesbe, én meg elfelejtettem kimosni. Nyáron amúgy is kevésbé feltűnő a ki nem mosott ruhák illata és látványa, egy pamut rövidnadrágra könnyebb rátolni a komódot feltűnés nélkül, mint egy majdnem felnőtt méretű vastag farmerre, amely itt vagy ott, de mindenképpen kilóg a bútor mögül, vagy legalább eltartja a faltól, ami nem kicsit feltűnő.

Eljutottam tehát oda, hogy ezt az állapotot a családunk életével össze nem egyeztethetőnek nyilvánítottam, ráadásul közben eszembe ötlött: még tavaly láttam egy tuti ötletet a nyári szünetben is tartható okos időbeosztáshoz, s úgy éreztem, most jött el az ideje, hogy megvalósítsam a saját gyerekeimre szabva. Öt gyerek sok, a szennyes ruhákkal kapcsolatos felismerés meg különösen sokk. Van azonban még egy lényeges pont, amely miatt a változtatás mellett döntöttem, ez pedig a kütyük, illetve a kütyük beszivárgása az életünkbe, különösen a gyerekekébe. Nem, nem tartom ördögtől való dolognak, ha a gyerekeim nyáron, a vakáció alatt is nyomnak naponta, kétnaponta néhány kör játékot a tableten vagy a laptopon, de ne ez álljon az első helyen, miközben minden más háttérbe szorul.

Így született meg a mi családi listánk (INNEN LETÖLTHETŐ) azokról a dolgokról, amelyekre minden nap időt kell szánni, legyen akár napsütés, eső, szél, kánikula. Ha minden megvan, utána tőlem jöhet a víz

Forrás: Mom with Five