Mi a jó konyhai világítás titka?

Legyen a helyiség multifunkcionális!

Egy jól megtervezett konyhai világítás a lehető legpraktikusabb: mindig megfelelő a fény a munkához, az étkezéshez és a hangulatteremtéshez is. Hogyan lehet mindezt jól kivitelezni?

Ha egy helyiséget megtervezünk, mindig figyelembe vesszük, mi mindennek kell stimmelnie ahhoz, hogy a neki szánt valamennyi szerepet betöltse. A jó konyhai világításnak az a szerepe, hogy egy átlagos konyhából látványos teret varázsoljon. Manapság a konyhák is multifunkcionálisak, enni, relaxálni, dolgozni, házi feladatot írni és szórakozni egyaránt lehet bennük.

Ahhoz azonban, hogy mindehhez tökéletes legyen a helyiség, jól kell megoldani a konyhai világítást. Ha megfelelően választunk, a kis konyhát nagyobbá tehetjük, s kompenzálhatjuk, ha nem kap elég természetes fényt.

Tartsuk szem előtt az alábbi tippeket a jó konyhai világítás eléréséhez.

1.Már a tervezésnél érdemes erre hangsúlyt fektetni.

Ha későbbre hagyjuk ugyanis a konyhai világítás megtervezését, kihagyhatunk lehetőségeket, leszűkítjük azokat.

2.Képzeljük el azokat a tevékenységeket, melyeket a helyiségben folytatni szeretnénk.

Az étel-készítés helye, a konyhai mosogató például olyan fényt kíván, amely precíz munkához jó. Az ebédlő rész inkább hangulatvilágítást igényel, de azért lássuk, mit eszünk. Ha szeretnénk, hogy barátaink átjöjjenek vacsorára és szívesen beszélgetünk velük, miközben főzünk, olyan fény varázsolja tökéletessé az atmoszférát, mely a relaxáló tevékenységet is lehetővé teszi.

3.Nézzünk utána, milyen konyhai világítások elérhetők

milyen méretben és hogyan lehetne ezekkel növelni a természetes fény mennyiségét. Majd térképezzük fel, rendelkezésünkre áll-e az a környezet, amelyekbe illenek az elképzelt fények.

4.Fontoljuk meg, hogyan kontrolláljuk majd a konyhai világítást.

Ahogyan az egyszerű ki- és bekapcsolók, úgy a tompább fények is kiválóak a lágy környezeti megvilágításhoz, mivel csökkentik a fényerőt. Érdemes rugalmas rendszerbe beruházni. A mai, intelligens fény-rendszerek egy gombnyomásra változtatják fénymintázatukat. Vannak, amelyeket az okostelefonon át is vezérelni lehet.

5.Bízzuk a konyhai világítást szakemberre.

Egy képzett elektroműszerész biztonságosan, tökéletes felszereléssel látja el otthonunkat. A legjobb eredmény érdekében konzultáljunk belsőépítésszel vagy világítás-szakértővel.

6.Tudjuk a különbséget a különféle világítások között:

  • a „feladat konyhai világítás“ arra való, hogy ennél a fénynél főzzünk, szeleteljünk, mosogassunk. Ügyeljünk rá, hogy valóban jól világítsa be a területet és zavaró se legyen. Jól használhatóak a kompakt fénycsövek és a LED is, melyből a rugalmas szalag-világítás is szóba jöhet.
  • a hangulat konyhai világítás: természetesebb fény, mely lehet tompuló fali fény, forgatható fény (olyan, mint a szemek). Jó megoldás a felemelhető és leereszthető világítás is, mely meghitt hangulatot teremt, de a vacsorát is el lehet fogyasztani mellette.

  • jelzésértékű fényt rakhatunk a polcok szélére, de a szekrény szélén is végigfuthat. A középső szigetelés aljzatába illesztett világítás is jó ötlet. A falakon körbefuttatott konyhai világítás kiváló relaxáló fényt biztosít. A polcokra rögzített világítás hatására egyébként olyannak tűnhetnek a szekrények, mintha lebegnének.
  • funkcióvilágítás például a fény színét változtató típus, amellyel rendkívül érdekes hatásokat érhetünk el.
  • függesztett konyhai világítás: a felfüggesztett, mutatós lámpák tipikusan a konyhasziget vagy ebédlőasztal felett jellemzőek, melyekkel jól elkülöníthető egymástól a munkafelület és az étkező rész. A lehúzható és felereszthető verziókkal pedig bátran játszhatunk, attól függően, milyen fényre van épp szükségünk.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php