Melegfronti hatás várható, több helyen napsütéssel

Melegfronti hatásra számíthatunk, az erre érzékenyek fejfájást, migrént, álmatlanságot tapasztalhatnak, fokozott feszültségérzés jelentkezhet. Ingadozhat a vérnyomás. Csökkenhet a koncentráló képesség mind a munkában, mind az utakon.

Eleinte a Dunántúlon, majd délután keletebbre is megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, de a Tiszántúlon estig kevesebb lesz a felhő, a legtöbb napsütésre ott számíthatunk.

Délelőtt a Nyugat-Dunántúlon, délutántól a Dunántúlon másutt is, valamint a főváros tágabb környezetében és a Börzsöny környékén is egyre többfelé elered az eső. A déli, délkeleti szél többfelé megerősödik, a Kisalföldön időnként viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 10 fok között alakul, északkeleten lesz a hidegebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 12 és 19 fok között várható, a Dráva mentén lesz a legmelegebb, az Északi-középhegység térségében azonban helyenként csak 10 fok körül alakul a csúcshőmérséklet.

oszi-nap

Távolabbi kilátások vasárnaptól szerdáig:

Vasárnap eleinte erősen felhős lesz az ég, majd fokozatosan felszakadozik a felhőzet, és főleg nyugaton és a középső megyékben, nagyobb eséllyel a nap első felében lehet eső, zápor. Hétfőtől általában kissé felhős időre van kilátás csapadék nélkül, azonban egyre növekvő valószínűséggel marad meg összefüggő területeken napközben is a köd, illetve az abból képződő alacsonyszintű felhőzet. Az ilyen helyeken szitálás előfordulhat.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 20 százalékán lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet a kezdeti 2, 9 fokról -1, +5 fok közé süllyed. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 10, 17 fok között alakul, de a tartósabban borult, párás tájakon – jellemzően északkeleten – ennél több fokkal hidegebb lehet.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól (Budapest külterületén):

2016. november 17. 3,6 °C -2,0 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult legmagasabb hőmérséklet: 19,6 °C (2002) legalacsonyabb hőmérséklet: -10,4 °C (1908)

Forrás: met.hu