Teszttel kimutatható a menopauza várható időpontja

Már a nők harmincas évei végén megjósolható egy új vérteszt segítségével, hogy mikor következik be náluk a változó kor, a menopauza.

A menopauza előjelei

A Pennsylvaniai Egyetem kutatói 293 nőt vontak be követéses vizsgálatukba, amelyben a harmincas és negyvenes éveikben lévő nők vérmintájából mérték évről évre a petefészek által termelt anti-Müller-hormon (AMH) szintjét.

Úgy találták, hogy az AMH-szint változásának mértéke és üteme alapján viszonylag pontosan meg lehet becsülni az életkort, amikor a nőnél bekövetkezik a menopauza.

Jelenleg az életkor alapján adnak becslést a női menopauzára, amely – az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) szerint – átlagosan 51 évesen történik meg az amerikai nőknél, ám ennek szórása meglehetősen nagy, vannak, akinél már negyvenes éveik elején megjelenik, míg másoknál csak az ötvenes éveik végén. A tanulmány megmutatta, hogy a különbségek 82 százalékát megmagyarázza az AMH-szint változása.

Fotó: 123rf.com

Az elemzés azt is megmutatta, hogy átlagosan két évvel korábban következett be a menopauza azoknál a nőknél, akik AMH-szintje gyorsan változott, azokhoz képest, akiké lassabban.

A vizsgálatba bevont nőktől 5 éven át 9 havonta vettek vért, és mérték AMH-szintjüket, majd még 14 éven át követték nyomon őket, hogy megállapítsák náluk a menopauza valódi időpontját.

A változókorban lévő hölgyeknél a hormonális változások miatt megemelkedik a szívbetegségek és a stroke kockázata.

Nők a menopauza időszakában: vigyázzon jobban a szívére, aludjon eleget!

Annak előrejelzése, hogy valaki mikor számíthat a menopauza bekövetkeztére, azoknál a nőknél különösen hasznos, akiknek problémájuk van termékenységükkel, valamint azoknál, akiket a változókorral összefüggő betegségek, például a csontritkulás vagy egyes szívbetegségek érinthetnek – idézte Ellen Freeman kutatásvezetőt a LiveScience című ismeretterjesztő portál.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.