Detektív szer

Egy új gyógyszer szinte minden vírusfertőzés ellen hatásos lehet, mert képes felismerni és elpusztítani a fertőzött sejteket.

A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) munkatársai egy olyan új szert fejlesztettek ki, mely képes felismerni és elpusztítani különböző vírusokkal megfertőzött sejteket, így vetve gátat a fertőzés terjedésének.

A legtöbb baktériumfertőzés kezelhető antibiotikumokkal (például penicillin), ugyanakkor ezek teljesen hatástalanok az olyan vírusokkal szemben, mint az influenza, a megfázás vírusa, vagy a halálos vérzéssel járó lázat okozó Ebola. A PLoS One legutóbbi számában megjelent tanulmány során az új szert 15 féle vírussal szemben tesztelték, és mindegyikkel szemben hatásosnak bizonyult.

opyf30am16

A vizsgálatban szerepelt a közönséges megfázás vírusa, a H1N1 influenzatörzs, a gyermekbénulás vírusa és a vérzéses láz több kórokozója. A szer azokat az RNS-molekulákat veszi célba, melyet csak a fertőzött sejtek termelnek. Todd Rider és munkatársainak stratégiája akár minden vírussal szemben hatásos lehet.

A munkacsoport már mintegy 11 éve próbálkozik széles spektrumú antivirális szer kifejlesztésével, miután feltalálták a CANARY nevű bioszenzort, mely igen hamar képes felismerni a kórokozókat. Amennyiben az elemzés hatásos, már csak egy lépés lenne a fertőzött sejtek kezelése. Mindazonáltal jelenleg igen kevés vírusellenes szer létezik, például proteázgátlók segítségével a HIV terjedését tartják kordában.

Az új szer, a DRACO, mely a sejt saját védelmi rendszerét hívja segítségül, beindítva a programozott sejthalál folyamatát. Amint a vírus bekerül a sejtbe, átállítja annak működését, hogy a vírus kezdjék reprodukálni, minél több példányban. Ehhez a vírus kettős szálú RNS-t hoz létre – ami az emberi és állati sejtekben nincs jelen. A kettős szálú RNS megjelenése – védelmi rendszer miatt – a sejtben egy kiterjedt folyamatot indít el, mely a sejtek öngyilkosságához vezet.

mr4xtztc14

Azonban a vírusok kísérletet tesznek ennek kicselezésére. A DRACO egy mesterséges fehérje, melynek egyik vége a kettős szálú RNS-t ismeri fel, míg a másik vége a sejthalálhoz vezető programot hívja meg. Ugyanakkor a vírussal nem fertőzött, normális sejtek épen maradnak.

A legtöbb tesztet a H1N1 influenzatörzzsel végezték el. Sejttenyésztés során a sejteket H1N1-gyel fertőzték, az így nyert sejteket fecskendezték kísérleti egerekbe. A DRACO ezeket az egyedeket teljesen meggyógyította anélkül, hogy toxikus hatás jelentkezett volna. A kedvező állatkísérletes eredményeket követően várható a szer embereken való klinikai kipróbálása. A szakértők szerint nem várható, hogy a vírusok a stratégiával szemben képesek lesznek ellenálló képességet kifejleszteni.

Forrás: