Kézzel látni

A ?kezünk ügyébe? számító távolságon belüli tárgyak elhelyezkedését az agy a kézhez viszonyítva adja meg.

Egy új kutatás szerint a kéz amputációja megzavarja a kezünk ügyébe eső tárgyak érzékelését (vagyis a vizuospaciális memóriát). Tamar R. Makin, a Jeruzsálemi Héber Egyetem kutatója munkatársaival olyan önkénteseket vizsgált, akik jobb vagy bal kezét amputálni kellett. A résztvevőknek azt kellett megmondaniuk, hogy a képernyőn látható kereszthez képest a rövid ideig mutatott két fehér négyzet hogyan helyezkedik el.

Kiderült, hogy az amputáció megzavarta a vizuospaciális memóriát, a jobb kezüket elvesztettek a jobb oldali, a bal kezüket elvesztettek a bal oldali tárgyak elhelyezkedését ítélték meg rosszul. 3541
A képernyőtől távolabb kerülve az érzékelés pontosabbá vált, vagyis csak a közeli tárgyak esetében károsodott.

A kutatók szerint az eredmények a rendszerint agysérülések után fellépő úgynevezett hemineglect állapotok kezelésében is fontosak lehetnek, amikor is a beteg nem észleli az egyik oldalon látható tárgyakat. ?Az érintett oldali mozgásokat forszírozó rehabilitáció segíthet a folyamat visszafordításában, hasznos lehet például a biztatás vagy a vizuális visszajelzés biztosítása, mivel ezek megnövelik az érintett oldalon az érzékelt terület nagyságát? ? írták a kutatók a Psychological Science folyóiratban megjelent cikkben.

Forrás: