Afta – apró fájdalmas seb a szájban

Hirtelen megjelenő, fehér réteggel borított apró sebek a szájüregben. Mitől alakul ki, és múlik el az afta?

A szinte láthatatlan, de annál kellemetlenebb apró sebek a szájban hirtelen, a semmiből jelennek meg. Konkrét kiváltó okai nem ismertek. Azok, akik többször észlelik a szájukban az aftát, össze tudják kapcsolni bizonyos stresszes, traumatikus élménnyel, mely valószínűleg összefüggésben van a nyálkahártyán megjelenő fehér felületű fekélyekkel.

Mi az afta?

A nyálkahártyákon kialakuló, fájdalmas, gyulladt, apró fekély. Elnevezése görög eredetű. Kialakulásának oka még tisztázatlan. Pszichés eredetre lehet gyanakodni, mivel megjelenése és eltűnése nehezen összeegyeztethető más fizikai, kémiai tényezővel.

Tünetei

A kis sebhelyre emlékeztető fekélyek, a nyálkahártyával borított szájüreg valamennyi felületén megjelenhetnek. Számuk változó lehet. A sebet körülvevő gyulladt terület miatt azonban könnyen észlelhetőek, mivel érintésüket fájdalom kíséri. A fekély teteje fehér, a sebet borító fibrin miatt, más tünet azonban nem követi az afta megjelenését.

Kezelése

Megelőzése szinte lehetetlen, mivel nem vagyunk tisztában azzal, hogy miért jelennek meg a nyálkahártyán, éppen ezért csak a kialakulásuk után, magát a fekélyt, pontosabban az azt kísérő fájdalmat, illetve gyulladást lehet csökkenteni. Külön az afta kezelésére kifejlesztett készítmények nem léteznek, azonban a tünetek elmulasztására több megoldás létezik.

shutterstock_758643942

Mesterséges szerek

Orvosi segítségre nincs szükség, és kezelés nélkül, önmagától is elmúlik néhány nap, rosszabb esetben egy-két hét alatt. Ha azonban egyszerre több afta jelenik meg a szájüregben, szükséges lehet a fájdalomcsillapítás, fertőtlenítés. A patikákban kapható gombaölő készítmények közül bátran válogathatunk, hogy elősegítsük a gyógyulást.

Természetes úton

A fertőtlenítő hatású öblögetés, illetve a gyógytea, egyaránt segíthet az afta kezelésében. Valamennyi gyógynövény, amely fájdalomcsillapításra és fertőtlenítésre alkalmas, bevethető az apró fekélyek gyógyítása érdekében. A jól ismert kamilla mellett alkalmazható a cickafarkfű, édesgyökér, borsmenta, de számtalan más gyógynövény is a rendelkezésünkre áll.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.